Mahmut Sami Saka

Euro Bölgesinde Neler Oluyor ?

Bu haftaki yazımızda Euro Bölgesinde gelişen durumları inceleyeceğiz. İyi Okumalar ..

Euro Bölgesi enflasyonu, temmuz ayında enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 8,9’a ulaştı ve rekor tazeledi

Euro Bölgesi’nde, temmuzda yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 8,9’a ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyesine çıktı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin temmuz ayına ilişkin yıllık enflasyon öncü verilerini yayımladı.

Buna göre, Euro Bölgesi’nde haziranda yüzde 8,6 olan yıllık enflasyon, temmuzda yüzde 8,9’a yükseldi.

Euro Bölgesi’nde temmuz ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 39,7 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzde 9,8 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 4,5 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 3,7 ile hizmetler izledi.

Enflasyon, temmuz ayında Almanya’da yüzde 8,5, İspanya’da yüzde 10,8, İtalya’da yüzde 8,4, Belçika’da yüzde 10,4, Yunanistan’da yüzde 11,5, Slovakya’da yüzde 12,8, Hollanda’da yüzde 11,6, Litvanya’da yüzde 20,8, Letonya’da yüzde 21 ve Estonya’da yüzde 22,7 seviyesinde ölçüldü.

 Peki bu durum ne demek gelin birlikte yorumlayalım ;

Euro bölgesi enflasyonu temmuzda 25 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Tabi bu durum sert faiz artışlarının olacağına işaret etmektedir.

Elbette bu durumun piyasada ciddi bir güvensizlik oluşmasına sebep olmaktadır. Euro Bölgesi’nde ekonomik güven, tüketici ve işletmelerin enerji kısıntısına dair endişeleriyle yaklaşık 1,5 yılın en düşük seviyesine geriledi, tüm sektörlerde iyimserlik azalırken tüketici güveni de rekor düşük seviyeye indi.

 Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışının bölge ekonomisinin resesyona gireceği endişelerini tetiklemesi ve enerji kısıntısına dair endişelerle ekonomik güven düştü.

Avrupa Komisyonu’nun verilerine göre Temmuz ayında ekonomik güven 99’a geriledi. Endeks önceki ay 103.5 değerini almıştı.

Bloomberg HT’de yer alan habere göre hanehalkının görünüme dair artan endişeleriyle tüketici güveni eksi 27 olarak düşüşe öncülük etti. Ankete katılan tüm sektörlerde iyimserlik de azaldı. En büyük düşüş sanayi ve hizmet sektöründe gerçekleşirken perakende ve inşaat sektörlerinde de güven düştü.

Kremlin’in Batı’nın yaptırımlarına karşılık Avrupa’ya doğalgaz akışını sınırlandırması endişeleri artırıyor. Gaz akışının tamamen kesilmesinin şirketlerde üretim kesintisine neden olabileceği belirtiliyor. Cuma günü açıklanacak veriye göre bölgede ikinci çeyrek büyüme verisinin sert biçimde yavaşlaması bekleniyor.

Goldman Sachs’a göre Euro Bölgesi resesyona girdi. Kurum, resesyonun yıl sonuna kadar devam edeceği tahminini paylaştı.

Tabi piyasadaki spekülatif gelişmeler , Euro-Dolar paritesine etkisi büyük oldu

Geçtğimiz pazartesi günü Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım 1 boru hattını planlı olarak kapattığını duyurmasının ardından, Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck gaz akışının yeniden başlamama ihtimaline karşı uyardı.
Habeck, Rusya’nın doğalgazı, Kiev’e silah temin eden ve Rusya’ya yaptırım uygulayan Avrupa’ya karşı kullandığını ekledi.
Bunun üzerine Salı günü euro karşısında yükselen dolar sabah saatlerinde pariteyi test etti.

Parite iki para biriminin eşitlenmesi ve aynı seviyeyi görmesi anlamına geliyor.

Enerji krizi bir yana euro, ABD Merkez Bankası FED’in doları yükselten agresif faiz oranlarını daha da artıracağı beklentileriyle de darbe alıyor.
Yatırım bankası Goldman Sachs raporuna göre ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından dolar daha da güçlendi.
Bloomberg HT’ye göre, Goldman analistleri, “Geleneksel olarak euro bölgesinde 1 puanlık büyüme düşüşü beklentisi, euro/dolarda %2’lik değer kaybına neden oluyor. Euro bölgesine yönelik olumsuz beklentilerimiz gerçekleşirse, euro/dolarda %5’lik daha aşağı yönlü hareket yaşanabilir” görüşünü aktardı.
Dolar endeksi, yüzde 0,3 artışla 108,45’te kaldı. Ekim 2002’deki 108,28 zirvesini aştı.

 

Özetle , bu kriz Avrupa için sonun başlangıcı mı göreceğiz fakat sürecin ülkemize negatif etkileri kadar ciddi anlamda pozitif etkileri de bulunmaktadır. Üretmek hiç bu kadar kıymetli olmamıştı !

Herkese Sevgiler,

 

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri