Bize Çanakkale’yi kim unutturdu

Erkam Gençlik tarafından her hafta düzenlenen Tarih ve Şuur Sohbetlerinde 29. hafta geride kaldı. Cihannüma Derneği Kayseri Şube Başkanı Av. Fevzi Konaç’ın anlatımını yaptığı sohbetlerin bu haftaki konusu "Çanakkale Zaferi" oldu.

Ses sanatçısı Mehmet Diker’in Çanakkale Ezgileri'ni seslendirmesi ile “ Çanakkale Zaferi” programı başladı.

Şehitlerimizi anmak anlamında Konaç ;, “Çanakkale Zaferi’mizin 106. yıl dönümünde öncelikle bütün sehitlerimizi, bu toprakları bize vatan kılan bütün ecdadımızı rahmetle anıyorum. Onlara layık olabilmenin şuurunda olmak anlamında, Rabbime niyazda da bulunuyorum. Kıyamete kadar bu toprakların bu coğrafyanın insanların vatan olması anlamında, 106 yıl önce Çanakkale önlerinde o ruhu ayakta tutan ecdada benzemek anlamında, o ruhu bugünlere taşımak anlamında, Rabbimizin bize yardım etmesini o günden bugüne kaybettiklerimizi yeniden telafi etme fırsatını bize vermesini özellikle Rabbimden niyaz ediyorum. “ duası ile programına başladı.

Çanakkale İçinde Vurdular Beni türküsündeki “Ölmeden Mezara Koydular Beni” mısrasının hikayesini; “Bir dönem Çanakkale önlerinde öyle çatışmalar oluyor ki bir anda binlerce Mehmetçik şehit oluyor. Bir anda binlerce ölü toprağı seriliyor. Bir anda binlerce Mehmet'in kanı yere akıyor. Savaş esnasında bir yandan o şehitleri toplamak ve defnetmek diğer yandan Vatan toprağına düşman eli değimesin diye savaşmaya çalışmak atılan binlerce bomba ve mermiden korunabilmeye gayret etmek anlamında. Ara ara verilen molalarda toprağa düşen Şehitler Mehmetler defnedilme hızlıca rabbi ile buluşturulmak için toprağa veriliyor. Öyle zaman oluyorki doktor yetişmediğinden, sağlıkçı yetişmediğinden toprağa düşmüş mehmetlerin kimilerinin tam olarak vefat edip etmediği kontrol edilemediğinden dolayı bazılarının Aslında yaşarken canlı canlı toprağa verildiği bu anlamda bir kısım hadiselerden sonra anlaşılıyor.”“Kimi Mezarlardan Ara ara seslerinin geldiğini o günlerde Ancak bunun manasını anlaşılmadığını yaralanmış Mehmetçiğin toprağı düştükten sonra kontrolü hakkıyla yapılamadığı için defnedildikten sonra mezardan çıkabilmek ve kurtulabilmek için kimilerinin mezarlarını kazdığı kimilerinin feryad-ı figan seslendiği ancak seslerini duyulmadığı Çanakkale'de hüzünler var. Bu türkünün mısrasında geçen “Çanakkale içinde vurdular beni Ölmeden Mezara Koydular” Beni mısranın öyle bir hüzünlü tarafı var ki aradan 106 yıl geçtikten sonra bu türkünün içinde geçen bu bir mısra. Eğer bu vatan bize nasıl toprak olarak kaldı ? Bu Vatan nasıl bize hala çatı olarak üzerimizde duruyor ? diye merak etmemiz gerekiyorsa bu türkünün bu mısrasında o hüznü görerek anlamak mümkün.” sözleriyle başkan Konaç mısranın hikayesini anlattı.

Başkan Fevzi Konaç sohbetinde her hafta olduğu gibi gelecek umudumuz gençlerimizi farkındalık konusunda ;, “Ama benim gönlüm arzu ediyor ki şu an kamera karşısında gördüğüm gençlerle ilgili. Benim biraz sonra anlatacağım hikayelerden kaynaklı olarak hadi sizde bir el kaldırın bakalım daha önce ecdadınızla ilgili bu mirastan dolayı, bu altın sayfalarla ilgili kaçınız kaç şey biliyorsunuz ? Kaç şeyle yüzleştiniz? Kaç şeyden dolayı işte ben bu ecdadın torunuyum diyerek şöyle bir savruldu? Her 18 Mart'ta aslında Çanakkale yanarken usulü bir

Fatiha oku okumaktan öte biz nasıl bir şanlı mirasın üzerinde oturuyoruz da bunun farkında değiliz. Bu anlamda bir sorgulamaya vesile olması adına ara ara gençlerimizi bu anlamda rencide eder gibi şeyler söylüyorsam helallik diliyorum. Ama Ecdat ölmeden mezara girdi bu toprak vatan kılındı bize. Biz ecdadın bu fedakarlığının zerre kadar farkında değilsek bu topraklarda otururken. İşgalci miyiz ? Başka eyyamcı mıyız? Yoksa bu ruhu hayatta tutmak anlamında aradan geçen 106

yıl sonra bize ne niras kaldı? sorularına ne cevap vereceğiz. Emin olun endişeliyim.” sözleriyle uyardı…

Sohbetin devamında Çanakkale’de yaşanılan yüreklerimizi dağlayan unutulmuş ve önemli hikayelerle, ne kadar yüce, ne kadar asil bir ecdadımızın olduğu hatırlanarak hafızalar tazelenmiştir.Her hafta düzenli olarak gerçekleştirilen Tarih ve Şuur Sohbetlerinde gelecek hafta başka bir konu ile katılımcılara birçok bilgi aktarılacak.

video izle

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler