Mihraç Polatoğlu

Çocuklarda Sporun Etkisi

SPORUN  ÇOCUKLARDA  ETKİSİ

Spor insanlık tarihi ile başlayan daha doğrusu insanın varoluşuyla başlayan sistematik hareketler bütünüdür. Modern tıbbın gelişimi ile birlikte sporun zihinsel uyanıklılığı diri tutan en önemli aktivite olduğu anlaşıldı. Sporla bedendeki tüm kas grupları ile birlikte beyinde de çok önemli pozitif aktiviteler meydana gelmektedir. Bu anlamda spor bu yönüyle fiziksel bir ihtiyaç olmanın yanında zihinsel bir ihtiyaç olarak değerlendirilmelidir.

Özellikle gelişim çağındaki çocukların sporla ilgilenmesi mental ve fiziksel gelişim için çok önemlidir. Tam da burada çok ciddi bir sorun ile yüzleşmek zorunda kalıyoruz. 21. Yüzyıl teknoloji çağı ve bu çağın beraberinde getirdiği en önemli sorun gelişim çağındaki çocukların teknoloji bağımlılığı ile gelişen zihinsel uyuşukluk halinin artmasıdır. Fiziki aktiviteleri minimize eden teknoloji bağımlılığı çocukları gerçek dünyadan kopararak sanal alem denilen bir platforma hapis etmektedir. Bunun çözümü kontrollü teknoloji kullanımı ile birlikte spor yapmaktır. Spora yönelen gençler zihinsel uyuşukluk problemi ile karşılaşmayacak aksine zihinlerini diri tutarak daha sağlıklı gelecek planlaması yapabilecektir. Bu da sağlıklı bir nesil yetiştirme idealine bizleri bir adım daha yaklaştıracaktır.

Asıl konumuza gelecek olursak ben zihinsel uyuşukluğu biraz daha açmak istiyorum. Bu sorun uzun süre hareketsiz kalan gençlerin duygu durumunda durağanlaşma şeklinde kendini gösterir. Bu durağanlaşmanın panzehiri ise spor yapmaktır. Peki spor ne biçimde bu durağanlaşmayı elimine ediyor diye soracak olursak bunu hormanal mekanizma ile açıklayabiliriz. Spor sırasında salgılanan mutluluk hormonları beyinde haz mekanizmasını aktive eder, mutsuzluğun ve gerginliğin azalmasına yardımcı olur. Teknoloji bağımlılığı, pandemi ile beraber özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve gençlerde sosyal alandan izole zorunluluğu ile artan bir ivmeyle görülmeye başladı. Sporun bir başka faydası olan sosyalleşme bu sorunun ileri geri bağlantısı olan diğer çözüm yoluydu.  Çünkü spora yönelen gençler en temel insan ihtiyacı olan “sosyalleşme” ihtiyaçlarını tamamlayarak hayat doyumlarını artırmaya başlayacaktır. Tabiki sporun faydaları saymakla bitmez. Sporla beraber “ grup aidiyet hissi” artan gençler geleceğe daha olumlu, özgüvenli ve başarılı adım atacaktır. Spor, aidiyet ihtiyacını takım çalışmalarıyla en iyi destekleyen alandır.

Pandemi davranış kalıplarımızı dramatik biçimde etkiledi.  Kısıtlamalarla evde geçirilen süre artmış fiziki aktiviteler azalmasına rağmen gençler çok fazla yemek yemeye başlaması paradoks olarak görülmektedir. Ancak bu ihtiyaç fazlası yemek yemenin fizyolojik açlıktan kaynaklı olmadığını,  duygusal açlıktan kaynaklı olduğunu söyleyebilirim. Fazla yemek yiyen gençlerin kilolarındaki artış olumsuz beden algısına yol açmakta ve gençleri mutsuzluğa itmektedir. Sporla beraber hayatı düzene giren gençlerin daha fit vücuda sahip olmaları beden algılarını olumlu yöne çevirmiş olacaktır. Kendilerinden memnun, özgüvenli bireyler olmasını sağlayacaktır.

Psikolog Mihraç Polatoğlu  06.07.2021

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri

    Bu yazarın başka makalesi yoktur.