Emlak Vergisi Yoğunluğu

Tam Kapanma Sonrası Belediyelerde Emlak Vergisi Yoğunluğu Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisinin mart ayında başlayan ilk taksit ödeme dönemi 31 Mayıs'ta bitiyor olması nedeniyle belediye önlerinde yoğunluk yaşanmaya başladı.

Tam Kapanma Sonrası Belediyelerde Emlak Vergisi Yoğunluğu

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisinin mart ayında başlayan ilk taksit ödeme dönemi 31 Mayıs'ta bitiyor olması nedeniyle belediye önlerinde yoğunluk yaşanmaya başladı.

Emlak vergisi, tek seferde ödenebileceği gibi iki taksite de bölünebiliyor. İlk taksit mart, nisan ve mayıs aylarında; ikinci taksitse kasım ayında ödenebiliyor. Belediyelere ödemeler E devlet veya belediyelerin İnternet sitelerinden de yapılmasına rağmen vatandaşların veznelere ödemeyi tercih etmeleri nedeniyle belediye önlerindeki yoğunluk sürüyor.

Bina, arsa, arazi ya da iş yeri gibi taşınmaz mal varlıklarına sahip olanalar sahip oldukları süre içerisinde belirlenmiş olan rayiç bedeller üzerinden emlak vergisi ödeme yapmak zorundadırlar. İlk kez (2021) yılında sahip olunan gayrimenkuller için bir ay içinde beyan verilmesi takip edinen yılda da (2022) emlak vergisinin ödenmesi gerekmektedir.

Kimler Emlak Vergisinden Muaf

Emlak vergisi dolaysız vergi türleri arasında yer alır ve taşınmaz malın tapusuna sahip olanlar mükelleftir Bunun yanında birden fazla konuta sahip olmamak, aylık geliri dışında başka bir geliri bulunmamak gibi belli şartlara bağlı olarak emeklilere, ev hanımlarına, gazilere, şehitlere, dul ve yetimlere ile işsizlere ve engellilere emlak vergisinden muafiyet tanınır.

Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisi değeri, 4 yılda bir toplanan takdir komisyonlarınca belirleniyor. Belirlenen rakama her yıl yeniden değerleme oranının yarısı eklenir. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 9.11 oldu. Buna göre, 2021 yılına ait vergi değerleri, rayiç değere yüzde 4.55 artış eklenerek bulunacak.

Örneğin, geçen yıl 500.000 TL olan bir evin rayiç değeri üzerine yüzde 4.55 eklenerek.  2021'e ait değer bulunur. Evin bu yılki vergi değeri 522.500 TL olacaktır. Bu rayiç değerin üzerine gayrimenkulün türü ve yerine göre belirlenen oranlar eklendikten sonra, konutların vergi oranı büyükşehirlerde binde 2, diğer illerde binde 1 olarak hesaplanır.

Nasıl Ödenir? 

Ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ya da havale ile belediyelerin banka hesaplarına yapılabilir. Bunların dışında artık internetten ödeme yapmak da mümkündür.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler