Abdülaziz Öztürk

Global Bela: Covit-19

GLOBAL BELA: COVİD-19

 

Salgın hastalıkların tarihçesine baktığımızda vaka sayısı, can kaybı ve yayılma hızı bakımından dünyanın ilk global salgını diyebiliriz.  Geçmişte yaşanan vebalar, çiçek hastalıkları, frengi, kolera ve İspanyol gribi ve günümüzde farklı isimler verilerek karşımıza çıkan domuz gribi, sars, mers virüsü. Bu salgın hastalıklar genelde dünyanın farklı bölgelerinde lokal anlamda yaşanırken başka kıtalara sıçramıyordu. Belki ilk defa tüm dünyayı tamamen kuşatan bir virüs ile karşı karşıyayız.

Birçok kişi virüs hakkında siyasi, sosyal, dini ve ekonomik yorumlar yaparken bilim adamları da öz verili çalışmalarla bu illetin izolasyonu ve ilacı üzerinde ciddi çalışmalar yaparak dünyayı bu kabustan kurtarmak istiyorlar. Birçok kişi siyasi, dini, sosyal ve ekonomik boyutlarla değerlendiriyor. Ama asıl olan emperyalist devletlerin güçlerini ciddi anlamda kaybettiğini, ülkelerinde ciddi anlamda kaos oluştuğunu görmemiz mümkün. Yüzyıllardır İslam toprakları ve Afrika kıtasındaki işgal ve sömürü gelirleri ile halklarına yüksek refah seviyesi sunan Amerika ve Avrupa ülkeleri şimdi sağlık hizmetleri bile sunamayarak siyasi güçlerini kaybetmeye başlamıştır. Nükleer güçleri ile tüm dünyayı tehdit eden Emperyalist devletler Covid-19 isimli gözlerle görünemeyen bir virüse yenik düşmüşlerdir.

Covid-19 / Korona salgını tüm dünyayı tehdit eden global bir salgın haline gelmiştir. Bu salgına birçok sebep bulunabilir. Tarih nasıl tekerrürden ibaret ise salgın hastalıklarda tekerrür eder. Geçmiş kavimlerin helakı kutsal kitaplarda geçmekte ve bizlerin bunlardan ders çıkarması gerekmektedir. Nasıl ki semud kavmi Deve ile imtihan olup suyu bitirecek diye develerini öldürdülerse bugün Avustralya’da 20bin deve suları bitirecek korkusu ile öldürüldü.  Lut kavmi eşcinselliği ile toplumu bozup özendirdilerse bugün de Avrupa ve Amerika’da eşcinsel hayatın özendirilmesi ve yayılması normalleştirildi. Nemrut kibri ve ilahlık taslaması ile bir sivrisinek tarafından helak olduysa bugün de küresel emperyalist güçler Covid-19/korona ile helakın eşiğinde… 

Emperyalist güçler artık çöküşe geçti. Ekonomik çöküşler siyasi krizlere dönüşecek refah seviyesi yüksek olan emperyalist güçler sefalete düşecektir. Yüzyıllardır işgal ve katliamlarla sömürdükleri, yok ettikleri milletlere muhtaç olacaklar. Bu salgının etkileri uzun sürecek belki bundan sonra olabilecek salgın hastalıklar bölgesel değil global olacak. 

Müslümanlar ise bu musibeti en az zararla geçirip, belaları rahmete dönüşecek. Geçmiş kavimlerin helakları bizlere ibret olur ve hayatımıza kaldığımız yerden devam ederiz. Belalara karşı sabreder ve Rabbimize karşı tevekkül ederiz. Tedbirimizi en iyi şekilde alırız takdiri Rabbimize bırakırız. Her hastalığın bir şifası her derdin de bir devası olur. Bizlere düşen yegane görev Allah(cc)’a hakkıyla kul olup helal dairesinde bir yaşamı tavizsiz bir şekilde yaşamaktır. Geçmiş kavimlerin helakı ve felahı bizlere rol modeldir. Nasıl yaşarsak öyle ölür ve öylece de haşir oluruz. 

Yazımızı şu dua ile bitirelim: “Ey Rabbimiz! Bizi doğru yola eriştirdikten sonra kalplerimizi saptırma, bize tarafından bir rahmet bağışla. Hiç kuşku yok, lütfu bol olan yalnız Sensin. Allah’ım! Ömrümüzün kalan kısmını, geçen kısmından hayırlı eyle. Allah’ım! Senden, beni işimde sebatkâr ve doğru yolda azimli kılmanı diliyorum. Allah’ım! Hayatımı her türlü hayırları artırmaya, ölümümü de bütün şerlerden kurtulup huzura ermeye vesile eyle”. Amin

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri