Dyt.Özgenur Topaloğlu

Hangi Tuzu Kullanmalıyız?

Tuz, doğada bol bulunan, kokusuz, suda eriyen, yiyecekleri tatlandırmada ve korumada kullanılan bir maddedir. Formülünde %40 oranında sodyum %60 oranında klor minerali vardır. Sofralarımızın vazgeçilmezi olan tuz vücudumuzun normal işlevi için de hayati önem taşımaktadır. Asit-baz dengesinin sağlanması, kan basıncının kontrolü, sinir ve kas sistemi için önemli bir maddedir.  Ancak vücudumuz için ne kadar önem taşısa da her şeyde olduğu gibi tuzun da fazlası zararlıdır. Zira yüksek düzeyde kullanımı hipertansiyona neden olduğu gibi böbrekler, gözler ve kemik sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sebep olabiliyor. 

Tuzlar himalaya, kaya, deniz, yeraltı, sofra tuzu ve iyotlu tuz olmak üzere birkaç çeşite ayrılırlar. Bu tuzların birbirinden farkları sodyum klorürün yanı sıra farklı mineralleri içermelerinden kaynaklanıyor. Türk gıda kodeksi ile ilgili bir yönetmelik belirtiyor ki; “Yeraltı kaynak ve kaya tuzlarında kuru maddede sodyum klorür miktarı en az % 97, diğer tuzlarda % 98 olmak zorundadır.” Yani sofra tuzu ile diğer maden tuzları arasında anlamlı bir fark olmadığını gösteriyor. Aynı zamanda maden tuzlarının denetimsizliğinin yanı sıra radyoaktif maddeler içerebildiği için kanserojen etki gösterebilmektedir. Peki bizler hangi tuzu kullanalım? Tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır. İyotlu tuz iyot eklenmiş sofra tuzudur. İyot tiroksin hormonunun yapısına katılır ve enerji harcama hızını arttırır. İyotlu tuz kullanmazsak bebek ve çocuklarda büyüme gelişme geriliği, zeka geriliği, cücelik; gebelerde düşük ve ölü doğum yapma riski her yaş grubunda ise guatr hastalığı görülür.

Kullanmamız gereken tuz miktarı ne kadardır? diye sorarsanız Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sağlıklı bireyler için günlük en fazla 5 gram (1 çay kaşığından az) tuz tüketilmesi gerektiğini söylemiştir. Ülkemizde yapılan SALTURK-2 çalışmalarına baktığımız zaman kişi başı tuz tüketiminin önerilenin 3 katı yani 15 gram olduğu belirtiliyor. Tuz tüketimini nasıl azaltırız diye düşünecek olursak kullandığımız ürünleri gözden geçirmeliyiz. Hazır olarak tükettiğimiz soslar, et-tavuk suları, çorbalar, atıştırmalık ürünler, paketli gıdalar, işlenmiş et ürünleri, turşu ve salamura besinler,  aromalı içecekler, evde hazırlanan salçalar yüksek miktarda tuz içerir. Bu ürünlerin tüketimini azaltarak günlük aldığımız tuz miktarını da azaltmış oluruz.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri