EMÝN GÖNEN

Ýçten Ýçe Yenilmek

ÝÇTEN ÝÇE YENÝLMEK

 

     Ýçten içe çürümek gibi bir þey…

     Dýþardan þaþalý görkemli zaferlerle gururlu ve maðrurken içten içe yenilmek. Tamda iþte bu gururlu, görkemli zaferlere yenilmek. Hýrsa, gurura, öfkeye yenilmek. Yenerken içten içe neye dönüþtüðümüzü görememek.  Zafer sarhoþluðu ile giderek kavgalý olduðumuz nesneye benzediðimizi idrak edememek. Yüzde bilmem kaç oyla bilmem kaçýncý defa kazanýrken kendi deðerlerimizi, kendi hikayemizi, kendi kimliðimizi, bizi biz yapan duruþumuzu kaybetmek.  Özümüzdeki asaleti, hakka ve haklýlýða olan baðlýlýðýmýzý içten içe tüketmek.

     Baþlangýçta girdiðimiz fakir ama asil mücadeleden, hesapsýz adanýþtan geriye ganimetten en büyük payý almayý hesaplayan bir topluluða dönüþmek her zaferin kaçýnýlmaz neticesi midir yoksa bizim özbeöz kendi savruluþumuz mu? “Hayrýný koruyacak kadar þerrin olsun” atasözü bizden olmayaný bir þekilde sindirmeyi, itibarsýzlaþtýrmayý, baskýlamayý kapsýyor muydu? Haklý olmak haksýzlýk yapmayý mübah kýlýyor muydu?

     Kim ne derse desin muktedir olmanýn ihtirasýyla kazanýlan imkanlarý kaybetmemin hýrsýyla biz olmaktan çýktýk. Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer, içten içe, içe doðru büyüyen bir çöküþü doðuruyor sanki. Bir zamanlar itilen, kakýlan, hor görülen, aþaðýlanan, kendilerine benzetilmeye çalýþýlan, ötekileþtirilenlerdik. Þimdi kendinden olmayaný kendi gibi düþünmeyen herkesi kim olursa olsun düþman edinen, ötekileþtiren, itibarsýzlaþtýran, tartýþmaya, eleþtirilmeye müsamahasý olmayan bir yapýya dönüþtü ruh halimiz. Tamda yaralandýðýmýz yerden vuruyoruz þimdi. Tamda acý çektiðimiz yerden intikam alýyoruz. Oysa bizim iþimiz intikam almak deðil ýslah etmekti.

    Eskiden bir medya gücü yoktu mesela mütedeyyin insanlarýn, devlet içinde ufacýkta olsa kurumsal bir temsil alaný da… derdini anlatamazdý, fikrini duyuramazdý. Duyursada hep çarpýtýlýrdý sözleri. Ýftira atýlsa kendini aklayamazdý. Çünkü kendini aklayacak bir platform bulamazdý.  Þimdi ayný kiþiler gücü ele geçirince kendinden olmayan herkesin itibarýnýn, þahsiyetinin üzerine indiriveriyor medya balyozunu. Eðer bizden deðilse ya da bizden yana deðilse en makul söz bile tarafýmýzca makbul deðil mantýðý hakim maalesef. Hatta makbul olmayý býrakýn baðlamýndan koparýlýp çarpýtýlmasý revadýr.  

    Oysa yok etmek alt etmek deðil ýslah etmek deðimliydi asýl amaç? Kibir kulelerini yýkýp tevazuyla yönetmeyecek miydik? Hak en büyük güç sebebi olmayacak mýydý? Gücün adaletini deðil adaletin gücünü yaygýnlaþtýrmayacak mýydýk?

    Haklý ya da haksýz olmaktan bahsetmiyorum. Bazen usul asýldan önemlidir. Bazen ne söylediðinizden ya da ne yaptýðýnýzdan çok, nasýl söylediðiniz ve nasýl yaptýðýnýz önemlidir.  Haklý olabilirsiniz doðru ve ulvi bir hedefiniz olabilir. Ancak hakký haksýzlýk yaparak savunmamalýsýnýz ya da doðru hedefe doðru ve temiz adýmlarla ulaþmalýsýnýz. Aksi takdirde haklýlýðýnýz haksýzlýða dönüþecek, ulvi hedefiniz kirlenecek ve aslýný yitirecektir. Ýþte burada içten içe yenilgi baþlayacaktýr. Bu durum bana Aliya Ýzzetbegoviç’in savaþ ölünce deðil düþmana benzeyince kaybedilir sözünü hatýrlatýyor. Siz, siz olmaktan çýktýktan sonra kazanmanýn ne önemi var. Deðerlerinizi yitirdikten sonra zaten içten içe kaybetmiþsinizdir.

Toplum olarak bize düþen her kim olursa olsun haksýz olaný ikaz etmek ve yine her kim olursa olsun haklý olanýn hakkýný kendisine teslim etmektir. Aidiyet duyduðumuz ideolojilere, izm’lere, fikir guruplarýna olan baðlýlýðýmýzýn gözümüzü kör etmesine izin vermemek kendi fikir saðlýðýmýza yapacaðýmýz en önemli iyilik olacaktýr. Her türlü çatýþmaya kutuplaþmaya imkan vermemek toplumsal ödevimiz olmalýdýr. Farklý fikirlerle tartýþabilmek, farklý fikirler konusunda bilgi sahibi olmak önyargýlarýmýzýn önüne geçecektir. 
Saygýlarýmla  06.12.2020

1 Yorum

Hasan ince

Hasan ince

08 Aralýk 2020
Çok güzel izah etmiþin Emin kardeþ yüreðine saðlýk

Yorum Býrakýn

E-Mail adresiniz yayýnlanmaz.







Yazarýn Diðer Makaleleri