Müfit Furkan

Kayseri Kız İmam Hatip Ortaokulları

KAYSERİ KIZ İMAM HATİP ORTAOKULLARI

 

“Selam İmam Hatiplim!” nidasına mazhar olabilmeyi, bu kutlu selama, ruhumun en derinlerinden “Ve Aleykümselam!” diye mukabelede bulunabilmeyi o kadar çok isterdim ki…

İlkokuldan sonra babamın isteğiyle parasız yatılı ve bursluluk sınavına girmiş, derece ile yatılı düz ortaokula gitmiştim. Gönlümde imam hatip okulu vardı. Hiç değilse lisede “imam hatipli” olmalıydım. Ortaokuldan sonra ilçemizdeki İmam Hatip Lisesi’ne gitmiş "ben imam hatipli olmak istiyorum" demiştim. Benim kararlı ve çok istekli olduğumu görünce formaliteden bir sınavla kısa sureleri ezberden okumamı istemişler, İslam’ın ve İmanın şartlarından sormuşlardı. O kadar da “Müslümanız”, geçmiştim sınavı. Kaydımı yaptırmıştım ve artık ben de bir imam hatipli olmuştum. Heyecanla karışık mutluluk içinde dönmüştüm eve…

Kapıda daha önce girdiğim bir sınav sonucunu getiren postacı ile karşılaşmıştım. Sonuç belgesinde “ ***** Lisesi’ni 1. Asil olarak kazandınız” yazıyordu…

Ve şu mısrayı söylemiştim kendime:

Bir imtihan dünyası ki; sınav sınav içinde,

Bir kazanmak ki; kaybetmek var içinde… (Müfit Furkan / 1993)

Aile, akraba ve öğretmenlerimin telkinleriyle, kaydımı yaptırdığım gün veda etmiştim imam hatipliliğe. O gün bugündür içimde bir ukdedir imam hatipli olamamak. Neticede kazandığım da devletimizin bir okulu idi, milletimize farklı bir alanda hizmet nasipmiş.

Ve yıllar sonra kızım aynı yol ayrımında…

Rabbimizin izni ve inayetiyle ilkokulu bitirdi ve 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılında inşallah ortaokula başlayacak. Haliyle kızımız için okul araştırmaya ve işin ehli kişilerle istişareye başladık.

Kızımızı teslim edeceğimiz okul "hayat, iman ve cihattır" anlayışıyla, dünya ve ahiret dengesini gözetecek, imanın şuuruna erdirip İslam’ın özünü anlatacak, yaşantısını Kur'an ve sünnete göre şekillendirecek, fen ve sanatta da yeterli bilgi ve beceriyi kazandıracak bir eğitim modeline sahip olmalıydı.

Öyle bir eğitim modeli olmalı ki; talebesine, hayatın her anında, her bir fiilinde Allah’ın (cc) esma ve sıfatlarının tecellilerini görebilme gayretini aşılayacak, “topu at, topu tut”tan sıyrılıp, “top oynadığın yeter! Başını kaldır ve kendini tanıttırmak isteyen faal ve kudretli bir zatın harika işlerine bak, O’nu (cc) bil ve kendini tanı!” diyecek, “nereden geldim, ne için gönderildim ve nereye gidiyorum?” üç mühim sualine, kalp ve aklı tatmin edici, hakikate mazhar cevaplarını bulduracak, insana hizmeti Hakk’a hizmet bilecek şuurla, helal kazanç saikiyle edindiği mesleğinde Ahiret günü mizanıyla işini yaptıracak, matematik, fizik, kimya vb. her bir fende bilgi sahibi yaparken, her bir fennin kendi lisan-ı haliyle de Allah'ı (cc) tanıttığını izah edebilecek, ibadetlerin nasıl yapılacağını öğretirken, ibadetin manasını, muhtevasını, lezzetini de kavratabilecek tarzda nakış gibi işleyecek.

Evet; böyle bir eğitim modeline sahip okul var; imam hatip okulu. İstişaremiz neticesinde (kızımızın da arzusu ile) bir imam hatip okuluna göndermeye karar verdik.

Kayseri’de; kızların gidebileceği imam hatip okullarından birkaçını ziyaret ettik, bilgi sahibi olduk. Burada gittiğimiz dört okul ile ilgili izlenimlerimi paylaşacağım. Ve yazımın sonlarına doğru bu dört okuldan kız çocuklarına uygun en iyi İmam Hatip Ortaokulunu da açıklayacağım. Hayır! Lütfen, aradakileri atlayıp yazının sonuna gitmek yok … :) 

İlk durağımız Ali Rıza Özderici İmam Hatip Ortaokulu oldu. Şehrin merkezinde, konum avantajlı, çok güzel bir kadroya sahip. Bünyesinde imam hatip lisesi ve ortaokulunu birlikte barındırıyor. Kütüphane ve çeşitli sosyal amaçlı salonların bulunduğu derslik binasının yanında güzel de bir kapalı spor salonu var. Okul; birçok alanda ödül almış, çeşitli seminer, yarışma ve etkinliklerle öğrencilerinin ufkunu açmasının yanında İngilizce dil ağırlıklı programı ile de dikkat çekiyor. Proje okulları arasında başarılı ve saygın bir yere sahip okulun müdürü Sayın Ebubekir Özkan; tecrübeli, babacan, sevecen, kendini okuluna adamış, liyakati ile kendini gösteren, güven veren hoş sohbeti ile kaliteli bir eğitimci ve idareci. Konusunda uzman, özverili Müdür yardımcıları da takdire şayan.

İkinci durağımız ise Şehit Mustafa Sezgin İmam Hatip Ortaokulu idi. Konum itibariyle Hacılar yolu üzerinde, şehir merkezinden hemen her yere servis imkânı bulunan, iyi bir kadro ile hem imam hatip lisesi hem ortaokul eğitimi veren, açık ve kapalı spor salonları, kütüphane ve sosyal alanlarıyla kendine özel bir kampüse sahip bu okulumuz da birçok başarıya imza atmış, şehrimizin saygın proje okullarından. Bu okulda da yoğunlaştırılmış dil eğitimi başta olmak üzere çeşitli projeler birbiri ardına hayata geçirilmiş. Etkinlikler, seminerler ve çeşitli yarışmalarla farklı bir vizyona sahip.  Okul Müdürü Sayın Sıddık Kaya, yılların tecrübesi bir isim. Kayserimiz için önemli değerlerden olduğu kanaatindeyim. Verilen vazifeye en çok yakışanlardan; liyakatli, tecrübeli, bilgili ve donanımlı. Okulun idareci kadrosu da son derece azimli. Emeğini esirgemeyen çalışkan Müdür Yardımcıları ile iyi bir ekip olmuşlar.

Daha sonraki ziyaretimiz Hacı Mehmet Çolakbayraktar İmam Hatip Proje (Hafızlık) Okuluna oldu. Altınoluk mahallesinde yer alan okul, hayırseverin adına yakışır şekilde harikulade olarak inşa edilmiş. Derslikleri, kütüphanesi, atölyeleri, yemekhanesi ve üst kattaki ferah mescidi ile çok ergonomik ve içinizi ısıtan bir okul. Kur’an bülbüllerinin sürekli olarak şakıdığı bir okul nasıl ısıtmasın içinizi? Bu okulumuz hafızlık eğitimi ile birlikte akademik eğitimi birleştiren ve akademik başarı sağlamış hafızları yetiştiren, belletmenleri, hafız hocaları, akademik ders öğretmenleri ve katkıda bulunan gönüllüler ile çok güzel bir kadroya sahip. Okul Müdürü Sayın Recep Taştan; “kuzucuklar” olarak nitelendirdiğimiz geleceğin hafızlarının yetişmesinin heyecanını ve aynı zamanda omuzlarındaki yükün ağırlığı ile tatlı kaygısını da taşıyan, içten, samimi, işine gönlünü vermiş bir idareci. Bu okulda da işini severek yapan, konusunda liyakatli Müdür Yardımcılarının olduğunu bilmek ayrıca memnun etti bizi.

Son durağımız Şehit Cennet Yiğit İmam Hatip Ortaokulu oldu. Okul Müdürü Sayın Muhittin Aydoğan ve idareci ekibi olağanüstü bir gayretle çıtayı hayli yukarılara yükseltmiş. Akademik anlamda ilimizin belki de en başarılı okulu. Pırıl pırıl gençleri görünce geleceğin Bayraktarlar'ını görür gibi olduk.

Bu dört okulun da bu kadar başarılı olmasında emekleri bulunan tüm idareci ve öğretmenlerimize teşekkürü borç bilir, haddim olmayarak takdirlerimi arz ederim. Tüm bu gözlemler ile gelelim bu dört okuldan bizce Kayseri'nin en iyi imam hatip ortaokuluna.

 Ali Rıza Özderici İmam Hatip Ortaokulu için puanımız 100 üzerinden 100, Şehit Mustafa Sezgin İmam Hatip Ortaokulu için de 100 üzerinden 100, Hacı Mehmet Çolakbayraktar İmam Hatip Proje (Hafızlık) Okulu için 100 üzerinden 100 ve Şehit Cennet Yiğit İmam Hatip Ortaokulu ise yine 100 üzerinden 100… Yani; bizce en iyisi, hepsi…

Yazımda, gitme fırsatı bulduğumuz, birbirinden kıymetli idarecileri ile hasbihal edebildiğimiz okullarımızdan bahsettim. Bu okullarımızın kalitesini, başarısını anlatmaya benim nakıs kelimelerim elbette kifayet etmez, sürç-i lisan ettimse affola. Biliyorum ki, Kayserimizin tüm imam hatip okulları, güzel ve tatlı bir rekabetin içinde hepsi başarılı. İnşallah o okullarımızı da ziyaret etmek, kıymetli idarecileri ile tanışıp hasbihal etmek nasip olur.

Cadde ve sokaklarda ahirzaman fitnelerinin kol gezdiğini, lgbt gibi sapkın örgütlerin, şeytan ve dostlarının ahlaksızlığı yaymak için canhıraş çalıştığını, dinsizlik komitelerinin, gençliğinin imanını çalmak için topyekûn harekete geçtiğini görünce bir an ye'se düşüyor ve zaman zaman ümidimizi yitiriyoruz değil mi?

Hani derler ya; her gün meyhanede sabahlayan memlekette ayık insan yok sanırmış. Adeta Cennet nimetlerinin bir numunesi gibi olan imam hatip okullarımızı gezdiğimizde ümitlerimiz yeniden yeşerecek. Doğru zamanda doğru yerde olursak memlekette nice güzel insan varmış anlayacağız. Gençliğin imanının muhafazasına çalışan, insanın "dindar" olmasının fen ve sanatta, ilim ve bilimde başarılı olmasına mâni olmadığının bilakis desteklediğinin ispatı olan ve her geçen gün kalitesini artıran bu güzide imam hatip okullarımız daha çok desteklenmelidir diye düşünüyorum.

Başta da belirttiğim gibi içimde bir ukdedir imam hatipli olamamak. O yüzden bu yazımda imam hatipleri kaleme aldım. Türkiye eski Türkiye değil; elbette orta ve lise düzeyinde eğitim veren gerek düz gerekse mesleki ve teknik eğitim okulları olsun devletimizin bütün okullarının gayesi ahlaklı, çalışkan, devletçi, milliyetperver, fen ve sanatta ilerlemiş talebeler yetiştirmek. Rabbim; Allah’ın (cc) rızasını kazanmayı gözeten tüm eğitim kurumlarının ve eğitimcilerimizin sayısını artırsın, nesillerimizi de imanın şuuru ile ilim ve bilimde başarılı eylesin. Âmin. 

            

           

             

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri