AFİFE BETÜL

Kudüs Üzerine Yoğunlaşmalar

KUDÜS ÜZERİNE YOĞUNLAŞMALAR
       Bu yazı, 1948'den beri artarak devam eden Filistin işgali ve Filistin halkına reva görülen her türlü zulmün 28 Ramazan 2021’deki olayların dünya gündeminde şimdiye dek olmadığı kadar yer etmesiyle Kudüs -Filistin üzerine ivedi bir şekilde,  çeşitli açılardan çabalarına şahit olduğum birtakım mecraları ve yapılan işleri haberdar etmek maksadıyla hazırlanmıştır.

       3 büyük dinin kutsalı olan Kudüs’ün İsrail tarafından tamamen ele geçirilme planlarının  dünya siyasetinde ne denli öneme haiz olduğunu , Müslümanların bölgeye hakim olamamasının sonuçlarının tüm İslam alemi açısından büyük sıkıntılar doğuracağı,  bu yıl çok daha iyi anlaşılmış olacak ki Müslüman cenahta gözle görülür bir hareketlenme oldu. Sivil halk Filistinli Müslüman kardeşlerini sosyal medyada hiç yalnız bırakmadı. Sosyal medyada büyük etkileşimler meydana geldi. Bu alan belki birçoklarımızın hala gereksiz, işe yaramaz zannıyla boş bırakılmış durumda. Zamanın ruhunu yakalayan -özellikle gençler- bu alanı dava için kullanmaya azmettiler. Zamanın silahlarından biri sosyal medya. Nasıl reklamlar tekrar mantığı üzerine çalışıyorsa sosyal medyada da Filistin- Kudüs- Mescidi Aksa ile ilgili haberler yazılar görseller sık sık bu mecrada yayımlanarak ve takipçi sayısı artırılarak gündemimizden asla düşürülmemeye çalışıldı. Buna sadece Müslümanlar değil insan hak ve özlüklerine inanan birçok yabancı ırk ve inançtan insanlar da katıldı. Şimdi ben burada size kendi gözlem ve takiplerime dayanarak bazı mecraları bildireceğim takibinizi rica edeceğim.
       Öncelikle Kudüs’te yaşayan ve günlük canlı yayın yaparak bizi olaylardan haberdar eden Kudüslülerin hesaplarından başlayalım :

  1. Hanady Halawani ( hanady_halawani) : Mescidi Aksanın murabıtalarından ( hanım nöbetçi)
  2. Khadeja Khwies ( khadejakwies) : Mescidi Aksanın murabıtalarından
    Arapça anlamıyoruz demeye hiç gerek yok .Canlı yayında izlediğiniz birçok olay açıklama yapılmasına gerek duymacak kadar açık.
  1. Yahya Abu Znaid (yahyazned - kudüslüyahya) : Çok iyi Türkçe konuşan Kudüslü bir genç. Türkiye’de çok seviliyor. Birçok kişi ve kuruluş canlı yayına davet ederek dil problemi olmadan olaylar hakkında bilgi alabiliyorlar.
  2. Saleh Zighari (salehzighari): Kudüslü genç fotoğrafçı. Youtube kanalı var. Yahudilerin ibadet ettiği kısma girdiği videosuyla İsrail basınının dikkatini çekmiş İsraillileri telaşa vermişti.
  3. Mesut Eryatan : Kudüste yaşayan tur işiyle de ilgilenen bir Türk. Her gün canlı yayın ve bağlantılarda Türkleri bilgilendiriyor.
    Sırada Ortadoğu araştırmacısı olup Ramazandan beri durdurak bilmeden canlı yayınlarda Filistin tarihi, İsrail’in yaptıkları, amaçları, Aksanın önemi , Müslümanların yapması gerekenler gibi hususlarda açıklamalar yapanlardan birkaç isim zikredeceğim:
  4. Musa Biçkioğlu : İnstagram hesabında katılacağı canlı yayınların bilgisini veriyor. Ortadoğu özellikle Filistin konusunda en gerekli bilgileri alabileceğiniz ve nokta atışı tespitleriyle takip edilmesi gereken biri. Youtube da bulunan videolarından istifade edilmeli. Özellikle kitap okuyamayacak olanların kolayca bilgi edinebilecekleri kişi.
  5. Zahide Tuba Kor : Hem instagram yayınları hem de youtube’daki Filistin tarihini anlatan bir dizi videolarıyla, blog sayfasında yer alan makale ve çevirileriyle bu alanda bilgilerini fedakarane paylaşan uzmanlardan. Arap ve İsrail basınındaki haber videolarını da çevirmekte.
  6. Emine Çınar :Filistin ve Kudüs konusunu ayetler üzerinden de etraflıca açıklayan çeşitli vakıfların hanımlara özel zoom yayınıyla tanıdığım aslen Kayserili olan Kudüs bilinci derneği kurucu üyesi.
  7. Dr Abdullah Marouf: Kudüs araştırmaları alanında doktora yapmış İstanbul 29 mayıs üniversitesinde öğretim görelisi. Youtube da Kudüs araştırmaları kanalında seri videoları mevcut (Türkçe altyazı) .
  8. Akile Serra Tüzgen : İlahiyat mezunu dinler tarihi yüksek lisans öğrencisi Yahudilik üzerine tez çalışması yürüten, Ramazandan bu yana hemen hemen her gün bir kuruluş davetiyle Mescidi Aksa’nın tanıtımı için yoğun gayret sarf eden ve 3d sanal Mescidi Aksa turu rehberi.  Mescidi Aksa’yı tanıdıktan sonra sanal gezmek isteyenler  aqsa3d.com adresinden kolayca gezebilir bilgilerini tazeleyebilirler.
    Bunlar dışında Kudüs’ten – Filistin’den haberler veren çeşitli adresleri de zikretmeliyim :
  1. Kudü’ te Bugün ( instagram ve telegram )
  2. Aksa Haber
    Dünyanın her hangi bir yerindeki zulme razı olmayan farklı ırktan insanların,  sanatçıların kendi meziyet ve yeteneklerini kullanarak zulme karşı çıktıkları videoları İngilizce açıklamalar da ekleyip yayınlayan  bir adres de Human Movie Team. Her kesimden vicdanlı insanın dikkatini çekecek içerikler sunuyorlar.
    Odtü’de aynı dünya görüşüne sahip olduğumuzu bildiğim bir akademisyen , farklı yaşam biçimine ve algısına sahip arkadaşlarıyla Filistin zulmü hakkında yaptıkları fikir alışverişi sonucunda  şu hususu gündeme getirmiş, dikkatlerimizi çekmişti. Bu arkadaşları Müslümanların , yapılan zulmü ifade ederken, paylaşırken sadece İslami kaygı ve gerekçelerle paylaşmaları sebebiyle İslami değerlerle alakadar olmayan vicdanlı merhametli kimseleri kendi gündemlerine çekemediklerinden bahsetmişler. Global bir dil ve üslupla ,her kesimin ilgisini çeken, insan hakları ,özgürlük  gibi tüm insanlığın ortak değerlerine vurgu yapılan haberler, hashtagler, içerikler, twitler atılırsa daha hızlı yayılır ve dünya gündeminde yer edersiniz demişler. Doğrusu dikkate şayan bir husus. Trtworld de bu konuda global bir üslupla güzel haberler yapıyor.
    Sosyal medya kullanımının kuralları üzerinden davamızı yürütmemizi öğreten iki kişiden de bahsetmek isterim: Sertaç Güngör ( namı diğer Sertaç abi) ve Said Ercan

 Ramazanın son haftasında başlayan şiddetle birlikte ülkemizde birçok hanım kardeşlerimiz okuma ve bilinçlenme grupları kurdular. Beytülmakdis okumaları adı altında kitap listesi ve okuma tahlil programı düzenleyip büyükçe bir kitleye ulaşan ekibin 1.aşama okuma listesi de şöyle:

  1. Kudüs ve Aksa ( Bünyamin Erul – Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları)
  2. Filistin Hakkında Yanılgılar ( Ahmet Varol -Nida Yay)
  3. Yüz Soruda Kudüs ( Ali İhsan Aydın, Zekeriya Kurşun – Rumuz Yay)
  4. Yoldaki Mühendis ( Abdullah Galib Bergusi – Ekin Basım Yayın )
  5. Kudüs Yazıları ( Taha Kılınç – Aşina Yay)
  6. İsrail’in Doğuşu ( Alan B. Taylor – Pınar Yay)

Sadece okuma yapmayıp  düzenli video ve yazılar göndererek de ulaştığı kitleye hizmet veren gruplar da var.
İşi daha kapsamlı  boyutta ele alıp düzenli dersler oluşturarak 1 Haziran- 2 Temmuz arasında haftada iki gün canlı derslerle akademik program hazırlayan  ve düzenli katılım sonrasında Kudüs gezisi hediyesi vadeden Gençmemursen’in son duyduğum çalışmasından da bahsederek mevzuyu bitirmiş olayım. Bu akademide Prof Dr Mehmet Görmez, gazeteci yazar Taha Kılınç, araştırmacı yazar Ali İhsan Aydın, Prof Dr Mim Kemal Öke, Ortadoğu uzmanı yazar mütercim Zahide Tuba Kor, Kudüs Bilinci Derneği Dış İlişkiler Sorumlusu Emine Çınar, turist rehberi Ömer Faruk Deliktaş,  avukat Gülden Sönmez, Usmed başkanı Said Ercan,Tika başkanı Serkan Kayalar, Ytb başkanı Abdullah Eren yer almakta.

Şimdiye dek kısa süreli ve dönemsel alakadar olduğumuz Mescidi Aksa ve Kudüs meselesi , bu her yönden çabalara katılmak, sosyal medyada takibi artırmak vesilesiyle Kudüs ve Aksa özgür olana dek devam edebilir, hepimizde geç kalınmış bir bilinç hareketine dönüşebilir. Öyleyse, buyurun biz de bu çabalarda yer alalım, özgür bir Aksa için önce zihinlerimizde ve gönüllerimizde büyükçe bir yer açalım.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri