İzzet-i Kalem

Market Zincirlerine Mahkum muyuz?

MARKET ZİNCİRLERİNE MAHKUM MUYUZ ?

Market zincirleri neydi? Faydaları zararları nelerdi? Toplum olarak esasında bilmediğimiz ve zaman içerisinde yaşayarak öğrendiğimiz market zincirlerinin bize etkilerini göz önünde bulundurmalıyız.

Market zincirleri yıllar öncesinde hayatımıza girdi. Çok kısa sürede alış verişleri ucuza yapabileceğimiz ve sevdiğimiz yerler oldular. Her gecen sene değişik isimlerde ve neredeyse her mahallede  bu market zincirleri açıldı. Birçok insan bizim mahallemizde de olsa dediği bu marketlerin sayısı arttıkça arttı. Mahallelerin birçok yerinde bu market zincirlerini görür olduk.

Bu market zincirleri mahallemize sokağımıza hatta binamızın altına gelerek kolayca ulaşabilme imkânı oluşturdular. Türkiye genelindeki market sayılarının çokluğunun avantajını kullanarak satmak istedikleri ürünleri firmalardan ve üreticilerden çok avantajlı olarak temin ettiler.

Aslında uygun fiyatları ile bizi ikna edip, zamanla bilinen markaların satışını bitirerek kendi markalarını satan ve fiyat karşılaştırması yapılamayan kaliteden uzak bir ortam oluşturdular.

 Ucuzluğun adresi olarak gördüğümüz bu market zincirleri artık bize ucuz gelmiyor.  Sayılarının artmasıyla ters orantılı olarak küçük esnaflarda bir bir kapanıyor, kayboluyor. Açılan bir market,  market vasfının yanı sıra züccaciye, kırtasiye, telefoncu, konfeksiyoncu ve manav oldu.

Ülkemizdeki yatay kentleşmenin yerini alan dikey kentleşme ile beraber mahallemizdeki, sokağımızdaki küçük esnafları bir bir kaybediyoruz. Zamanla bu market zincirlerine bağımlı olmaya mahkum olacağız gibi gözüküyor.

Bugün 23 market zinciri hakkında yaptıkları fiyatlandırma ile ilgili savunmaları alınacağına dair haberler okuduk. Hayatımıza ucuzluğun sembolü olarak giren marketler bugün  fiyatları spekule edenler olarak karşımıza çıkıyorlar.

Toplumumuza alışveriş kolaylığı sağlaması beklenen ve tüm ülkede neredeyse her birinin 10 binlerle ifade edilen şube sayılarına ulaşan bu market zincirleri ile ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı.

 Market zincirlerine mecbur olmadan alış veriş yapacağımız bir gelecek temennisi ile.

 

 

 

 

         

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri