Dyt.Özgenur Topaloğlu

Sihirli İksir: Sirke

SİHİRLİ İKSİR: SİRKE

Sirke genellikle renksiz ya da elde edildiği ham maddenin renginde asetik asit içeren, berrak sulu bir sıvıdır. Sirke, elma ve üzüm gibi içerisinde şeker bulunan taze veya kurutulmuş meyvelere çeşitli işlemler uygulayarak elde edilir. İki aşamalı sirke üretiminin birinci aşamasında, şeker mayalar tarafından etanole çevrilir. İkinci aşamada ise üretilen bu etil alkol oksijenli ortamda sirke bakterileri tarafından asetik aside okside edilir. 

Sirkenin geçmişi milattan önce 10000’li yıllara dayanmaktadır. Sirkenin ilk kullanımının modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen Hipokrat tarafından olduğu bilinmektedir. Hipokrat ve arkadaşları sirkeyi iltihap ve ülserlerin temizlenmesinde ve sürekli öksürük tedavilerinde kullanılmıştır. Sirkenin antibakteriyel özelliği dışında kan basıncını düşürmesi, kalp damar hastalıklarının riskini azaltması, antioksidan kapasitesi gibi insan sağlığı üzerine etkileri hakkında birçok çalışma yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar, asetik asit tüketiminin mide boşalmasını geciktirerek tokluk kan şekeri üzerine olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Sirke glisemik indeksi düşürmek ve doygunluk hissini artırmakla ilişkili olarak besin tüketimini azaltabilmektedir. Sirke tüketimimin kan şekeri regülasyonu, glikoz metabolizması, yağ metabolizması, vücut yağ dokusu ve vücut ağırlığı, kan lipit profili, insülin sekresyonu ve insülin direncinde de olumlu etkileri yapılan çalışma ile ortaya konulmuştur. Sirke aynı zamanda en iyi probiyotik besinlerden biridir ve bağırsak mikroflorası için önemli bir yere sahiptir.

Sirke kolesterol düşürücü, kan şekerini dengeleyici, yağ yakımını destekleyici, insülin direncini önleyici ve tokluk hissini arttırıcı etkisiyle sihirli bir iksir niteliğinde görülmektedir. Ancak bilmemiz gereken bir şey var ki tek başına hiçbir besin mucizevi ya da sihirli değildir. Bunun yanında doğru bir beslenme programı ve düzenli fiziksel aktivite ile istediğimiz etkiyi daha kısa sürede alırız. Peki sirkeyi kimler nasıl kullanabilir? Mide rahatsızlığı olan kişiler, diüretik ilaç kullanan yüksek tansiyon hastaları ve diyabet ilacı kullananların aşırı sirke tüketiminden kaçınması gerekmektedir. Sabahları ve akşamları 200 ml suya 1 yemek kaşığı doğal sirke ekleyip seyrelterek içilebilir. Bunun yanında salatalara eklenip yemekler ile birlikte tüketilmesi hem kan şekerinizin ani yükselmesini önler hem de tokluk hissinizi uzatır.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri