ÖĞR. GÖR. OSMAN UTKAN

Yaratanla İletişim

Yaratanla İletişim

“Allah ile konuşmak isteyen Kuran okusun”  (Hz. Muhammed SAS). Bu hadisten yola çıkarak Yaratıcı ile olan iletişimi değerlendirmek yerinde olacaktır. Yüce Allah’ın kullarına çok yakın olduğuna ve hatta onlara şah damarından daha yakın olduğuna iman etmişizdir. Kulların Allah ile iletişim kurmak için birçok kanaldan bahsedilebilir. 

Genel olarak iletişimi bilgi duygu ve düşünce alışverişi olarak tanımlamak mümkündür. İletişim, kaynaktan bir kanal (araç) gelen mesajlar alıcıya (hedef kitle) ulaşır ve sonrasında geri bildirim ile devam eder. Geri bildirim olmadan iletişim gerçekleşememektedir. Bu tanımlar ve açıklamalar üzerinden Yaratıcı ile iletişimi değerlendirmeye çalışacağız.

Az önce ifade edilen Hz. Muhammed’in kıymetli sözü ile başlanabilir. Buna göre Yaratanla iletişimde kaynak yani gönderici Yüce Allah’tır. İletişimi başlatan bu anlamda Rabbimizdir. Rabbimiz Teâla Peygamberler aracılığıyla hedef kitle niteliğinde olan bütün insanlara mesajlarını içeren kitaplar göndermiştir. Son kitap ve hak kitap Kuran-ı Kerim’dir. Alıcı konumunda olan insanlar ilahi mesajları okurlar. Buraya kadar olan süreç iletişimi tam anlamıyla gerçekleştirmemiştir. İletişimin tamamlanması için geri bildirim gerekmektedir. Bunun için insanlar ilahi mesajlara yanıt vermesi olmazsa olmazdır. Yani kulları Rablerinden gelen mesajları ya kabul ederler ya da reddederler. Böylece geri bildirim yani feedback gerçekleşmiş olur ve iletişim süreci de tamamlanmış olur. Bakalım bizler Rabbimizle olan iletişimde geribildirimi nasıl yapıyoruz.

Ne kadar şükretsek azdır Müslüman olduğumuz için ve Müslüman bir toplumda yaşadığımız için. Ancak Yaratanla kurduğumuz iletişimlerin iyi olduğunu pek söylemek mümkün değil. Bir iletişim kopukluğu var gibi. Verilen mesajlar yeterince açık ve anlaşılır olmasına rağmen bu iletişim kopukluğu nasıl oluyor diye merak ediyorum. İlahi mesajların önemsenmediğini düşünüyorum. Sanki insanlar istediği gibi yorum katma çabasında. Belki de aracılı iki aşamalı iletişimde anlam kaymaları oluyor. Yani kulaktan kulağa iletilegelen mesajlar değişime uğrayabiliyor.

Hakkıyla Yaratan ile iletişim kurulacak olsaydı, İslam Ümmeti çok daha müreffeh ve yaşanılabilir bir halde olmalıydı. Bütün insanların huzur ve saadet içinde yaşam sürmeleri gerekirdi. Güven ortamının tesis edildiği ve herkesin birbirinin elinden ve dilinden emin olduğu bir selam (barış) medeniyetinin var olması gerekirdi. Dünyada zulüm ve haksızlığın ortadan kalkması gerekirdi. Müslümanların birbirlerini kardeş kabul edip ve birbirlerine mallarının ve canlarının haram olduğunu bilmeleri ve buna göre davranmaları gerekirdi.

Yaratan ile iletişimimiz iyi olsaydı sokaklarda, parklarda, caddelerde ve şehirlerimizde selamın tesis edilmesi lazım gelirdi. Kadınlarımız ve çocuklarımız korkmadan güven ve huzur içinde mahallelerimizde yaşam sürmeliydiler. Annelerinin gözleri, korku ve endişe içinde yavrularının başına bir şey gelip gelmediğinden korkarak yollarda olmamalıydı. Şiddetin her türlüsü kimden gelirse gelsin reddedilmeliydi. Haksızlıktan ve kul hakkından çekinilmeliydi.

Hz. Ayşe’ye Peygamberimizin ahlakı sorulduğunda” siz Kuran okumaz mısınız? O yaşayan bir Kuran’dı” diye cevap verdi. Anneciğim Kuran okuyoruz okumasına da boğazımızdan aşağıya kalbimize indirmiyoruz o ulvi mesajları. Kuran raflarda bir cenaze olsa da okunsun diye bekliyor. Ölmüşlere daha çok okuyoruz.  Okuyanlar Kuran’ın ne dediğinden habersiz.  Bazen de haberdar olsak bile bir kısmı işimize geliyor bir kısmı işimize gelmiyor. Hasılı kelam Yaratanla iletişimimiz iyi gitmiyor.

Osman Utkan

1 Yorum

Okuyucu

Okuyucu

10 Mart 2021
Gönülden aksiyon alarak dil ile dua ettiğimiz gibi, hayatımızda ki aksiyonel geridönütleri ıskalamamamız gerekiyor, İletişimin selameti için.. Genç olanlar zamanıyla, sağlıklılar sıhhatiyle, makam sahipleri mevkileriyle yanlış iletişim kurmaya devam ettikçe, yani gönülde ki aksiyon, yaşantılarımıza geçmedikçe kendimizi keşfedemediğimiz gibi, Rabbimizle İletişimimizin önemini de anlayamacağımızdan endişeliyim. Rabbim gönlümüze iletişimin önemini anlama arzusu versin. Amin..

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri