ÖĞR. GÖR. OSMAN UTKAN

Yol İle Giden Yorulmaz

YOL İLE GİDEN YORULMAZ

Yollar hayata dair bizlere ders verirler.  Herkes için yollardan çıkarılacak hayat dersleri vardır. Yollu bilen ve yolu gidenler bu durumları hakkıyla anlamışlardır. Yol hikâyeleri hayatımızda çok yer bulmuştur. Uzun uzadıya anlatılanlar, tıpkı yollar gibi uzayıp giderler.

Yollar her ne kadar güzellikler içerse de yol ile beraber bir zahmet bir çile de vardır. Eski tarihli yolculuklar uzun ve meşakkatli oluyordu. İnsanlar iklimin koşullarına göre zor şartlarda yolculuk yapıyorlardı. Bazen güneş kavurur; bazen yağmur ıslatır; bazen de kış, kar soğuk olurdu. Dönemlerin imkânlarına göre uzun süren yolculuklar yorucu ve yıpratıcı olabilmekteydi. Günümüze geldiğimizde ise nispeten yolculuklar kolaylaşmış araçlar işi kolay kılmıştır. Ancak bütün bunlara rağmen yola çıkıldığında zahmetler ve çile yaşanmaktadır. Özellikle büyük şehirlerdeki trafik yoğunluğu ve trafikteki kargaşa insanları ciddi anlamda yormaktadır. İnsanların hayatları yollarda geçmekte olup bu durum stres kaynağı olabilmektedir. Nasıl ki yollar zahmetli ise aslında hayatın kendisi de zahmetli bir yolculuk. Hayatın içerisinde bin bir türlü sıkıntıyı barındırmaktadır. İnsanlar strese girmekte bazen bu hayatın içindeki trafik sıkışıklığı insanı bunaltmaktadır.

Yollar tıkalı olabilir. Açılması uzun sürebilir.  Böyle durumlarda insanlar alternatif yollara yönelmeyi tercih edebiliyorlar. Menzile ulaşmak için yolu değiştirmek gerekebiliyor. Böylece daha hızlı gidilebiliyor ve hedefe ulaşılabiliyor. Hayatımızda sıkıştığımız durumlarda yolda öylece beklemek bizleri menzile ulaştırmayacaktır. Yaşadığımız sıkıntıların çözümü illa bir yolu dayatmakla çözülmeyebilir. Bu nedenle zorlukları aşmak için değişik yolları aramak önemlidir. Açık olan diğer alternatif yollar bizi sıkışıklıktan kurtaracaktır muhakkak. Bir köprü kapalıysa diğer köprü açıktır elbet. Bir yol kapalıysa diğer yollara muhakkak açıktır. Yol aramak gerek hayatta hasılı kelam. Mutlaka bir çıkar yol bulunacaktır.

İletişim çatışmalarımız için de bahsedilen bu durum geçerlidir. Hayatta iletişim çatışmaları yaşamayanımız yoktur. Bu çatışmalarda karşılıklı olarak  “İlla benim dediğim olacak. Yol varsa budur.” diye dayatmak sadece çatışmayı arttıracak ve çözümsüzlük getirecektir. Bu nedene herkesin kazanacağı yolları ve alternatif önerileri de göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır. İletişim çatışmalardan herkesin kazançlı çıkması mümkündür. Yeter ki yollar arayalım. Yol veya yollar bulunacaktır. Didişmenin kimseye katkısı olmayacağı açıktır.

Bir de atalar “Dağlar ne kadar yüce olursa olsun, yol üstünden geçer.” demişlerdir. Dağlara uzaklardan bakıldığında “nasıl geçilir? nasıl aşılır” diyerek biraz ürkeriz. Ancak yoluyla gidenler bu yolları aşıyorlar. Dağlarla inatlaşmak insanı çok yoracaktır. Bu nedenle yolu ile gitmeli ve yolu bırakmamalıdır. Hayattaki sıkıntılarımız dağlar kadar bile olsa yol ile gidilirse üstünden geçilir. Böylece dağ gibi engeller geride kalır. Nitekim atalarımız “Yol ile giden yorulmaz” demiştir. Yüce kitabımız da “Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Evet o zorlukla beraber bir kolaylık vardır. O halde boş kaldığında yine kalk yorul!” (İnşirah 5-7) diye buyrulmuştur. O halde kalkalım ve yola çıkalım. Yolunuz açık olsun!

Osman Utkan, 05.10.2021

1 Yorum

Cesim Coban

Cesim Coban

05 Ekim 2021
Belli ki gidecek daha çok yolunuz var üstadım...

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri