ÖĞR. GÖR. OSMAN UTKAN

Yolu Şaşırmak

Yolu Şaşırmak

Bizler yola çıktığımız zaman hedeflediğimiz yerlere varmak için belli rotalar kullanıyoruz. Bu rotaları ya da yol güzergâhını yolculuk öncesi planlarız.  En kısa ve en kolay yol olduğunu düşündüğümüz yollardan gitmeyi tercih ederiz. Gideceğimiz yer veya yerler belli ise güzergâh kolayca belirlenir. Yolumuzu çizeriz ve yola çıkarız.

Rotalar yolculukta çok fayda sağladığı gibi, günlük yaşamımızda da bizlere kolaylık sağlamaktadır. Başarıların arkasında hedeflerin belirlenmesi vardır. Hedeflerini belirleyen insanlar, buna uygun olarak rotalar çizmekte ve ona göre hareket etmektedirler. Hedefi belli olmayan kişiler ise rastgele yol almaktadırlar. Yapılan araştırmalar hedefi belirleyerek on yıl sonra nerede olacağını belirleyen insanların %90 oranında hedeflerine ulaştıklarını kanıtlamıştır. Hedefini belirlemeyen insanların ise %90 oranında yerlerinde saydıkları görülmüştür.

Alis Harikalar Diyarında” Masalı’nda bir yol ayrımına gelindiğinde kız, tavşana sorar: “Nereden gitmeliyiz?” diye. Tavşan ise: “Nereye gittiğin belli değilse, hangi taraftan gittiğinin bir önemi yok” diyerek efsane bir cevap verir. Nereden geldiğimizi ve nereye gittiğimizi bilmiyorsak şu hayatta, dolanır dururuz. Rastgele olan bir hayat süreriz. Bu konuda çok güzel bir sözle hayat rotalarını taçlandıralım: “Rotası belli olmayan hiçbir gemiye, rüzgâr yardım etmez.”

Hedeflenen yere varmak için yola çıktığımız zaman bazen yolu kaybedebiliriz. Yolu şaşırıp başka istenmeyen yollara sapabiliriz. Bu gibi durumlarda doğru yola girmek için bilen birilerine sormayı tercih ediyoruz. Çünkü “Sora sora Bağdat bulunurmuş” demişlerdir. Yolu kendimiz bulacağız diye yorulmak, bize hiçbir şey katmayacaktır. Tam tersine böyle davranmak bizlere zahmet ve sıkıntı verecektir. Yine bu konuda “Danışan dağlar aşar; danışmayan yolda şaşar” diye de atalar güzel demiştir.

Günlük yaşamda da bizler bazen hayat yollarını şaşırabilmekteyiz. Düşmez kalkmaz bir Allah’tır. Hepimiz hatalar yapabilir ve istenmeyen durumlar yaşayabiliriz. Değişik zamanlarda yoldan çıkmayanımız yoktur neredeyse.  İçinde olduğumuz istenmeyen hallerden kurtulmak için yollar (çareler) aramalıyız. Bunun için her zaman bir bilene danışmak bize kolaylık sağlayacaktır, hayatta.

Bazen yol ve iz de bilemeyebiliriz. Böyle durumda “Bilmemek ayıp değil, sormamak ayıptır” diye güzel bir atasözümüzü hatırlamak, bize yol gösterir. Bilmediğimiz ve şaşırdığımız zaman tecrübeli insanlardan akıl almak kusur ya da eksiklik değil, tam aksine önemli bir erdemdir. Bir de konuya ilişkin olarak “Tecrübeyi tecrübe etmek, aptallıktır” diye bir söz okumuştum.  Yola gelmek ya da yolu bulmak istiyorsak, yolu sormaktan imtina etmemek gerektir. Unutmamak gerekir ki; işleri yoluna koymak, için başkalarından fikir almak, bizleri geliştirir ve ilerletir.

Osman Utkan, Kayseri

 

 

1 Yorum

Cesim Coban

Cesim Coban

03 Kasım 2021
Alice harikalar diyarında Osman Utkan hocamla bir yolculuk yapmak tecrübe açısından büyük bir nimet olurdu....

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri