Yüzde 25'in Üzerindeki Zam Mahkemeye Taşındı

 

Kayseri’de bir kiracı, kendisinden yüzde 25’ten daha yüksek kira artışı isteyen ve evden çıkarmak için baskı kuran ev sahibi hakkında suç duyurusunda bulundu. Kiracıyla birlikte savcılığa gelen Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin “Cumhurbaşkanı ev kiralarının en fazla yüzde 25 oranında arttırılması gerektiğini açıklamışsa bu kadar artış yapılmalıdır. Aksi şekilde davranan ev sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunulmalı” dedi. 

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin ve ev sahibi tarafından mağdur edildiği iddia edilen Yusuf Deniz, Kayseri Adalet Sarayı önünde konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Ev sahiplerinin en fazla yüzde 25 oranında kira artışı yapabileceğini anımsatan Şahin, “Bir kiracının ev sahibi tarafından mağdur edilmesi ve tehdit edilmesi üzerine suç duyurusunda bulunduk. Biliyorsunuz ki son zamanlarda ev kiralarında artış yaşanıyor. Ev sahipleri, kiracılarına TEFE, TÜFE oranında değil, sözleşme oranında değil ya da hükümetin belirlemiş olduğu yüzde 25 oranında değil de daha fazla zam yapmak istedikleri için evden çıkarma peşine düşüyorlar. Bunu yaparken de her türlü yöntemi deniyorlar. Bunların arasında; ‘evi sattım’, ‘ben oturacağım’, ‘kirayı arttır’ gibi yöntemler kullanılıyor. Bu da zamanla adli bir vakaya dönüşüyor. Kanunen yapılan yüzde 25 artış kuralı düzenlenmeliydi. Yani ev sahiplerinin baskısı ve mobbingi artmışsa savcılığa şikayet edildiğinde, şu an uzun bir süreç oluyor. Bu durumda ancak uzaklaştırma kararı bu uygulamayla birlikte düzenlenmelidir. Ev sahibine bir süre, savcılık soruşturması süresince, kiracıdan ve evden uzaklaştırma cezası verilmelidir. Tabi ki ev sahipleri enflasyon karşısında ezilmesin ancak eğer Cumhurbaşkanı bir düzenleme ile yüzde 25 oranında kira artışı olabilir şeklinde kanun açıkladıysa bu orandan fazla kira zammı yapılamaz, yaparsanız bu bir suçtur” diye konuştu.

‘ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ŞİRKETLERİ ABONELİK İÇİN EV SAHİBİNİN KİMLİK NUMARASINI TALEP EDEMEZ’

Kiracıya abonelik vermek için ev sahibinin kimlik numarasının talep edildiğini ancak bunun kanunen yasal olmadığını dile getiren Başkan Şahin, “Elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri olayına gelince; abonelikler için kiracıdan ev sahibinin kimlik numaralarını talep ediyorlar. Kiracıdan ev sahibinin kimlik numarasını istemek kişisel verilerin koruma kanununa aykırıdır. Bu konuda elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerini uyarıyorum. Kişisel verileri bu şekilde talep etmek suçtur” şeklinde konuştu. 

‘EV SAHİBİM ZORLA EVDEN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR’

Ev sahibi tarafından evden çıkarılmak istendiğini belirten mağdur Yusuf Deniz ise konuyla ilgili, “Yaklaşık 1 yıldır ikamet ettiğim evde ev sahibim tarafından zorla çıkarılmaya çalışılıyorum. Şu an mağdurum ve benim gibi bu sıkıntıyı yaşan birçok kişi olduğuna eminim. Suç duyurusunda bulunduk ve ev sahibim tarafından tehditler devam ediyor. Ev sahibim yan apartmanda bir dairenin bin 650 liraya verildiğini kendisinin de bu fiyata vermek istediğini belirtiyor. Bu şekilde zorlamalarla karşı karşıya kalıyoruz. Elektrik ve su sayaçlarının söktürülmesiyle tehdit alıyorum. Bu yüzden dava sürecini başlattık” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler