ÖĞR. GÖR. OSMAN UTKAN

Bir seçim nasıl kazanılmaz !

Siyasal iletişim çalışmalarında genellikle bir seçim kampanyasının başarısı üzerine odaklanılır. Bu minvalde konular ele alınarak seçimlerde ipi göğüsleyebilmek için yapılacaklar detaylı bir şekilde ortaya konulur. Konuya ilişkin yapılan çalışmalarda da durum çok farklı değildir.

Seçim kampanyaları siyasal partiler için hayati öneme sahiptir. Seçim sathında başarılı bir kampanya yürüten parti veya adayların,  girdikleri yarışlarda hedefledikleri sonuçları alabilme olasılığı yüksek olacaktır. İyi bir şekilde yürütülen seçim kampanyaları olduğu gibi berbat bir şekilde ortaya konulan seçim kampanyalarından da bahsedilebilir.

Bu minvalde 14 Mayıs 2023 seçimleri için, başarılı kampanyalardan çok; başarısız olarak yürütülen ve sahibine kaybettiren kampanyalara değinilecektir. Bunun için “Bir seçim nasıl kazanılır?” sorusunun yerine “Bir seçim nasıl kazanılmaz?” sorusuna yanıtlar verilmeye çalışılacaktır.

Sadece sosyal medya ile seçim kazanılmaz.Sosyal medyada önde olmanın seçimi kazanmak anlamına gelmediği anlaşılmaktadır. Sosyal medyanın tümünün dahi genel olarak seçmenin çok azı olduğu, bu seçimlerde görüldü. Sosyal mecralarda önde olmak ve oralarda yoğunluk göstermek seçim sonuçlarına çok büyük etki etmemektedir. “Sosyal medyada yaptığım anketlerde…” diye başlayan konuşmaların aslının olmadığı ve bunların yanıltmaca olduğu anlaşılmıştır.

Kendinden olmayan seçmeni aşağılayarak seçim kazanılmaz. Seçimlerden başarıyla çıkmanın yolu, geniş kitlelerin desteğini almakla mümkün olabilmektedir. Kendinden olmayan seçmen kitlesini aşağılamak, oradan gelecek olan desteğin önünü kesecektir. Kendi düşüncesini üstün görüp; diğerlerini aşağı görmek, çok güzel bir şekilde seçim kaybettirmektedir. Böyle bir tutum yerine, siyasal aktörlerin seçmen kitlesini aşağılamayı değil; onları anlamaya çalışması yerinde olacaktır.

Tehdit ederek ve korkutarak seçim kazanılmaz. Farklı kesimlere destek veren insanları tehdit ederek ve onları korkutarak seçimlerde başarılı olmak mümkün değildir. Farklı hedef kitlelerden insanlar, kendilerini baskı ve tehdit altında hissettikleri takdirde politik tutumlarını, kendilerini güvende hissedecekleri bir şekilde geliştirirler. İş insanlarını, kamu görevlilerini, bürokratları, medyayı ve karşıt olan her kesimi kitlesel olarak tehdit etmek, net bir şekilde kaybettirir.

Kasetle ve kumpasla seçim kazanılmaz.Seçim sathı mahalline girildiği sıra, rakipleri yıpratma amaçlı olarak, kaçak köçek yollarla hazırlanan kasetlerin piyasaya sürülmesi seçmende rahatsızlığa yol açabilmektedir. Bu durum bertaraf edilmek ya da zayıflatılmak istenen taraf için mağduriyet oluşturabilmektedir.  Yıllarca bekleyip de seçim dönemlerinde patlak veren bu kaset ve kumpas girişimleri, bunlardan medet umanlar için fiyasko ile neticelenebilmektedir.

Sokak röportajları ile seçim kazanılmaz.Seçimlerde sıklıkla görmeye başladığımız sokak röportajlarının seçmen kitlesinde usanç meydana getirdiği açıktır. Belli odaklar tarafından desteklenen bu yapımlar, çoğunlukla gerçeği yansıtmamaktadır. Yaşlı insanlarla, genç ve ergen çocukların seviyesiz tartışmaları hoş olmayan görüntüler ortaya çıkarmaktadır. Aklı başında seçmen bu gibi ortamlarda konuşmaktan imtina etmektedir. Bu tarz prodüksiyonlardan medet umanlar ise seçim sonuçlarından memnun olmamaktadırlar.

Soğan ile seçim kazanılmaz.Meyve ve sebze fiyatları sıklıkla koşullara göre değişim arz etmektedir. Belli bir süreliğini fiyatı yükselen bir ürün üzerinden kampanya inşa etmek yapılacak en büyük hatalardandır. Şimdi yüksek olan fiyatı manipüle etmek oldukça kolaydır. Düşük fiyatı yükseltmek ya da yüksek fiyatı düşürmek müdahalelere açıktır. Nitekim soğan fiyatları seçimden önce düşürülerek eldeki argüman etkisiz hale getirilmiştir. Hatırlamak gerekirse daha önceki dönemlerde “ekmek” üzerine yürütülen bir kampanya da başarılı olamamıştı.

Yanıltıcı bilgiler veren kamuoyu araştırmaları ile seçim kazanılmaz.Bütün bir ülke, onlarca araştırma şirketinin kitlelere pompaladığı yalan ve yanlış anketler ile kandırıldı. Gerçeği yansıtmayarak algılarla oynayan bu şirketler seçmen kitlesinin büyük bir kısmında ciddi hayal kırıklığına neden olmuştur. Yalan söyleyenin ancak kendisine yalan söyleyeceği ve yalancının mumunun seçim gününe kadar yanacağı bilinmelidir. Bu anlamda seçimler en güzel kamuoyu araştırmalarıdır.

Rusça mesajlar vererek seçim kazanılmaz.Seçmen tarafından neden atıldığı hala bilinmeyen, hatta seçmen tarafından çok anlamsız gelen bir adım olarak Rusça mesaj vermek, boşa yapılmış bir eylem olarak algılanmaktadır. Verilen mesaj olumlu algılanmak yerine; tam tersine “Ne işler dönüyor acaba?” diye soru sorulmasına sebebiyet verebilir.

Dış basının desteği ile seçim kazanılmaz.Ülkenin girdiği bir seçimlerde, dış basından ülkeye dair olumsuz ya da taraflı haberlerin, manşetlerin ve kapakların halk üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu söylenebilir. Bu minvalde olan içeriklerin, ülkeye dışarıdan müdahale gibi algılanması durumu söz konusudur. Seçimler bir ülkenin iç işleridir. Dışarıdan müdahale, hangi ülkede olursa olsun, seçmen nezdinde iyi görülmemektedir.

Depremzedeye hakaret ederek seçim kazanılmaz.Seçimler olur biter. Kazanan olur kaybeden olur. Asrın felaketini yaşamış olan depremzedeler, çok büyük yıkım yaşadı. Onlar mallarını, sağlıklarını ve yakınlarını kaybettiler. Onların seçimlerde gösterdikleri siyasal kanaat üzerinden aşağılaması ve onlara hakaret edilmesi olacak iş değildir. Kendisinin istediği şekilde davranışta bulunmadı, diye depremzede insanlara hakaret etmekle, onların desteğini almak mümkün değildir. Uzun yıllar boyunca unutulmayacak olan bu tutum ve davranışlar, bunları yapanlara daha çok seçim kaybettirecek gibi görülmektedir.

En önemlisi ve en sonuncusu ise terör ve terörle iltisaklı yapılarla seçim kazanılmaz. Türkiye uzun yıllardır terörle mücadele etmiş ve hala bu alanda çok ciddi mücadeleler veren ülkelerin başında gelmektedir. Bu mücadele çok ağır bedeller vermiş ve sonunda terörün kökünü kurutmaya başlamıştır. On binlerce insanımız şehit olmuş bir o kadarı da gazi olmuştur. İş böyleyken terör örgütleri ve onlarla iltisaklı yapıların desteği ile seçim çalışmaları yürütmek, olsa olsa seçim kaybettirir.

1 Yorum

Gazi

Gazi

22 Mayıs 2023
Hocam Dilinize, yüreğinize sağlık .Çok ama çok güzel tesbit ve özet yapmışsınız.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri