DR. CEMİL PASLI

YURT DIŞI KURBANIN BEDELİ NE KADAR OLMALIDIR?

YURT DIŞI KURBANIN BEDELİ NE KADAR OLMALIDIR?

Son yıllarda artan bir ivme ile yurt dışı kurban kesimi için farklı STK'lar (buna Kızılay ve DİV gibi kamu destekli STK'lar da dahilinde) vücuttan bağış topluyorlar.

Giderek artan bu yurtdışı kurban kesimi kampanyalarında dikkat edilmesi gereken önemli bir husus olduğunu düşünüyorum.

Benim kanaatime göre; Yurtdışı için ayrı, ikamet için ayrı kurban bedeli ile bağışlanmak suretiyle kurban ibadetinin ruhuna aykırıdır.

DİB Din İşleri Yüksek Kurulu 2026 için bu konuyla ilgili ele alan toplantı yapılmalı ve bir karar verilmeli.

DİYK, Türkiye için nasıl ki fitre ibadeti konusunda bir rakam belirleniyorsa, her yıl kurban bayramına iki ay kala o yıl Türkiye için asgari kurban bedelini de açıklamalıdır.

Örneğin; 2025 yılı için Türkiye için asgari kurban bedeli 12.000 TL dir.

Kurban ibadeti üzerine vacip olan Türkiye'de yaşayan Müslümanların ilk ödemesi; 12.000 TL bedeli bir kenara ayrılmalıdır.

İkinci vade; Eğer bu kurbanı yurt dışında bırakmak istiyorsa muhatabı olan STK'ya her kurban için en az 12.000 TL ödeme yapmalıdır.

Üçüncü vade; kurban sahibinden her kurban için en az 12.000 TL alan STK; bu 12.000 TL'yi kurban keseceği miktar kurban bedeline bölünmelidir.

Örneğin: Kongo da kurban bedeli 4.000 TL ise; Türkiye'de yaşanan kurban kesecek vatandaş 12.000/4.000=3 hesabıyla kestiği makbuzda bu bolluğu yer vermeli ve Kongo da en az üç kurban kesmelidir.

Dördüncü sırayla; Kongo'da Türkiye'de bir kurbana 3 kurban kesen STK kestiği kurbanların çoğaltılması/cinsini/kg vb -üç kurbanın kesinlikle kesildiğine dair kati kanaat oluşturacak şeklide- tarif bağış sahibi ile paylaşılmalıdır.

Kurban, zekat, hacc ve umre gibi ibadetler hem harici hem mali ibadetlerdir.

Bunlarda Türkiye arzı fiyatlarında bedel ve beden teri katılamıyorsa ibadet sahih olmaz.

İbadetlerde ayrıca niyetli en önemli adımdır.                                    

Eğer Türkiye'de yaşayan bir Müslüman “ülkemde kurban 12.000 TL Kongo da 4.000 TL, yurt dışında hem daha kolay hem daha hesaplı hem de hiçbir zahmeti yok ” diyorsa olay çok tehlikeli bir yere doğru kayıyor demektir.

İslam her konuda önceliğine yakınlıklara sahiptir.

Her Cuma hutbede okunan Nahl suresi 90. Ayet Allah iyiliğe yakınlarımızdan başlamamızı emreder.

Bütün ayrıntılarıyla sıla-i rahim farzdır.

Türk-İş sistemlerine göre; 2025 yılı için Türkiye'de 4 kişilik bir yoksulluk sınırı 25.092 TL, yoksulluk sınırı 81.734 TL dir.

Türkiye'de kırmızı et fiyatları ve insanların evindeki kırmızı et miktarı da bellidir.

Mevcut yaygın yurtdışındaki kurban organizasyonlarının ulusal tarım ve hayvancılığın etkisi ayrıca ele alınarak gerçekleştirilmektedir.

DİYK acilen bu konuyu ele almalı ve yukarıda belirtilenlerin dört adımlı bir fetva halinde yayınlamalı ve bu dört adıma ilk olarak DİV ve Kızılay'a uymamalı; diğer STK'larda devlet organlarının sıkı bir takip edilerek toplanması.

“Din samimiyettir” sözüyle Allah Resulü ibadetin/kulluğun özüne dikkat çekildi.

Eğer kurbanlarımız gerçekten bizi Allah'a yaklaştıracaksa; bu hususta lütfen yukarıda dile getirdim dört adıma dikkat edin!

DİYEK veya devlet bu önerimi dikkate almazsanız ya da almazsınız.

İbadet/Kulluk şahsi bir sorumluluktur.

Lütfen yazınız onu okuyan Müslüman bu dört adımı bir düşünsün, dostlarıyla, her şeyi ehli ile istişare etsin veee en son vicdanına danışsın.

İnsanda beyin yasama organı, beynin nakledilmesi ve vicdan da yargı görevi ifa eder.

Yazıda belirtmeye çalışmam hususları beyinciğe talimatların aksamasından önce lütfen yasama ve denetimin denetiminin sunun olur mu?

Yurt Dışında Yapılacak Bir Kurbanın Bedeli Ne Olmalıdır?

Son yıllarda çeşitli STK'lar (Kızılay, DIV gibi kamu destekli STK'lar da dahil) yurt dışında kurban kesimi için vatandaşlarımızdan giderek artan bir ivmeyle bağış topluyorlar.

Yurt dışında giderek artan kurban kesim kampanyalarında dikkat edilmesi gereken önemli bir hususun olduğunu düşünüyorum.

Kanaatimce; yurt dışı için ayrı kurban bedeli, yurt içi için ayrı kurban bedeli olmak üzere bağış toplamak, kurban ibadetinin ruhuna aykırıdır.

DIB Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 2026 yılında bu konuyu ele almak üzere toplanıp karar alması gerekiyor.

DİYK'nin fitre ibadeti konusunda Türkiye için bir rakam belirlediği gibi, her yıl Kurban Bayramı'ndan iki ay önce o yıl için Türkiye için ödenecek en düşük kurban bedelini de açıklaması gerekiyor.

Örneğin; Türkiye'de 2025 yılı için asgari kurban bedeli 12.000 TL'dir.

Türkiye'de yaşayan ve kurban ibadetini yerine getirmekle yükümlü olan her Müslümanın ilk etapta 12 bin TL ayırması gerekiyor.

İkinci adımda; eğer bu hayvanı yurtdışında kurban etmek istiyorsa, görüştüğü STK'ya her hayvan için en az 12.000 TL ödemesi gerekiyor. Üçüncü adımda; hayvan sahibinden her hayvan için en az 12.000 TL alan STK, bu 12.000 TL'yi kurban edeceği ülkedeki hayvanın maliyetine bölmek zorunda.

Örnek: Kongo'da kurban bedeli 4.000 TL ise; Türkiye'de yurtdışında kurban kesecek olan vatandaşın kestiği hayvanı makbuzda 12.000/4.000=3 tutarında göstermeli ve en az 3 hayvanı Kongo'da kurban etmelidir.

Dördüncü adımda; Kongo'da bir hayvan karşılığında Türkiye'de 3 hayvanı kurban eden STK, kurban ettiği hayvanların fotoğraflarını/cinsini/kg'sini vb. -üç hayvanın kesin olarak kurban edildiğine dair kesin bir inanç yaratacak şekilde- bağışçıyla paylaşmalıdır.

Kurban, zekât, hac ve umre gibi ibadetler hem bedeni hem de mali ibadetlerdir.

Bu fiillere bedel ve beden terinin Türkiye'nin arzına orantılı olarak dahil edilmemesi halinde ibadet geçerli olmaz.

Niyet ibadetin en önemli adımıdır.

Türkiye'de yaşayan bir Müslüman, "Benim ülkemde kurban bedeli 12 bin TL, Kongo'da 4 bin TL, yurtdışında daha kolay, daha uygun, hiçbir sıkıntı yok" diyorsa, durum çok tehlikeli bir yere doğru gidiyor demektir.

İslam dini her konuda akrabalık ilişkilerini ön planda tutmuştur.

Her cuma hutbesinde okunan Nahl Suresi'nin 90. ayetinde Allah, akrabalarımıza iyilik yapmaya başlamamızı emrediyor.

Akrabalık bağlarını her yönüyle gözetmek farzdır.

Türk-İş verilerine göre; Türkiye'de 2025 yılı için dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 25 bin 92 TL, yoksulluk sınırı ise 81 bin 734 TL olarak belirlendi.

Türkiye'de kırmızı et fiyatları ve insanların aylık evlerine ne kadar kırmızı et aldıkları da biliniyor.

Günümüzdeki uluslararası kurban organizasyonlarının ülke tarımı ve hayvancılığına olan etkisi de ayrıca ele alınmalıdır.

DİYK'nin bu konuya acilen el atması ve yukarıda bahsettiğim dört adımı bir fetva şeklinde yayınlaması, bu dört adımı öncelikle DIV ve Kızılay'ın uygulaması, diğer STK'ların da devlet kurumları tarafından sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekiyor.

Allah Resulü, “Din samimiyettir” sözüyle ibadetin/kulluğun özüne dikkat çekmiştir.

Eğer fedakarlıklarımız bizi gerçekten Allah'a yakınlaştıracaksa; bu konuda yukarıda bahsettiğim dört adıma lütfen dikkat edin!

DİYK veya devlet bu öneriyi dikkate alabilir veya almayabilir.

İbadet/Kulluk kişisel bir sorumluluktur.

Lütfen yazımı okuyan her Müslüman bu dört adımı düşünmeli, dostlarına, uzmanlarına danışmalı ve en sonunda da vicdanına danışmalıdır.

İnsanda yasama organı beyin, yürütme organı beyincik, yargılama organı ise vicdandır.

Beyinciğe talimat vermeden önce, makalede belirtmeye çalıştığım hususları lütfen yasama ve yargı denetimine sunalım, tamam mı?

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri