
İBRAHİM ERKAM
-YENİ- KUR'AN-I KERİM'İ NASIL OKUYACAĞIZ? (I)
KUR'AN-I KERİM'İ NASIL OKUYACAĞIZ? (I)
Bir önceki yazımızda Kur'an-ı Kerim okumanın faziletlerini ele almıştık. Bu yazımızda ise Kur'an-ı Kerim okurken nelere dikkat etmemiz gerektiği hususunu ele alacağız.
Öncelikle malumlarınız Kur'an-ı Kerim öğrenmek her Müslüman için farzdır. Neml Suresi'nin 91 ve 92. Ayetlerinde Rabbimiz şöyle buyurmuştur: De ki: “Bana, dokunulmaz kıldığı bu şehrin Rabbine, yalnız O’na kulluk etmem emredildi; zaten her şey O’na aittir. Bir de bana müslümanlardan olmam ve Kur’an’ı okumam emredildi.” Artık kim doğru yola gelirse yalnız kendisi için gelmiş olur; kim de saparsa ona de ki: “Ben sadece uyarıcılardanım.”
Kur'an-ı Kerim'in nasıl okunacağı konusu açıldığında aklımıza gelen ilk kavram hiç şüphesız tertil kavramıdır. Çünkü Müzzemmil Suresinin 4. Ayet'inde Allah (cc) şöyle buyurmuştur: "Kur'an-ı tertil üzere oku!"
Burada tertil kavramını açıklayacak olursak meallerde farklı manalarla karşılaşsak da çoğu meal " tane tane, hakkını vererek oku" anlamı vermiştir.
Kıraat ilmi açısından tertil kavramı üzerinde durulması gereken bir kavramdır. Hz. Ali (ra) Bu kavramı şu şekilde açıklamıştır:" Harflerin tecvidi ve vakıfların bilinmesidir." Bu açıklamadan da anlaşılıyor ki tertil kavramı, bir açıdan Kur'an-ı tecvid ile okuma anlamına geldiği gibi diğer açıdan manayı bilerek, vakıflara dikkat ederek ve tefekkür ederek okuma anlamına geliyor. Bir sonraki yazımızda bu hususları ele alacağız. İstifade etme temenni ve duasıyla Allah'a emanet olun.
Henüz Yorum yok