FURKAN YILMAZ ALTINÖZ

RAMAZAN ZAMANI ANLATIR

RAMAZAN ZAMANI ANLATIR

F. Yılmaz ALTUNÖZ

Ramazan zamanı öğretir. Ramazan vakti anlatır. Ramazan insanın zamansız olmayacağını söyler. Ramazan Müslümana ibnül vakt (zamanın oğlu) olması gerektiğini seslendirir. Ramazan vaktin nakitten (sermayeden) daha değerli olduğunu bildirir. Ve ramazan İslam’ın karargâhıdır. Ve ramazan insan ömrünün yani insanın karargâhıdır. Tüm talimatları oradan alır.

Müslüman hayat tasavvurunu ramazan ayının ilkelerine göre oluşturur. Müslüman yaşam tarzını ramazan ayının getirdiği ilkeler yani Kur’an-ı Kerime göre ayarlar. Müslüman eşyaya bakışını ramazan ayının peygamberliğini ilan ettiği Hz. Muhammed’e (sav) göre oluşturur.

Ramazan insana en önemli iki değer getirmiştir: Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamber (sav). Ki Kitap Hz. Peygambere şahit, Hz. Peygamber Kur’an’a şahit. Ramazanın anlaşılması, felsefesinin ve sosyolojisinin hayat bulması bu ikilinin birlikteliğine muhtaçtır.

Ramazan vakittir. Değerdir. Zaman israfına asla izin vermez. Akşam iftarının 1 dakika önce açılmasına izin vermez. Sahurun 5 dakika geç tamamlanmasını kabul etmez. Namaz vakti 1 dakika ihlal edildiğinde o namaz vaktinde kılınmamış olur.

Ve savaşlarda 1 saniye geç kalmak ölüme ve imhaya sebep olduğu gibi 1 saniye önce davranmak galibiyete ve zafere sebep olabilmektedir. Ve şöyle söyler bir bilgin “bir haftada 3 gün erken kalkan 1 gün kazanır.” Yani 7 gün olan haftası 8 güne çıkmış olur.

Hal böyle iken Müslümanların kitabında zaman/Vakit “Asr” isimli sureleri varken; kendileri neden zamanı israf ve imha ederler. Anlaşılması çok güç ve aynı zamanda çok kolay olsa gerek.

Konuşmacı olarak bir konferansa davet edildim. O gün çok yorgundum. Şiddetli bir şekilde 10 dakikalık bir uykuya ihtiyacım vardı. Ama zaman yoktu. Konferansa giderken yolda ezan okundu camiye girip cemaatle namaz kılamadım. Konferans başlama saatine yetişemezdim. 5 dakika kala olamam gereken yere vardım. Ama konuşma için ne altyapı hazır ne de insanlar hazır. Tam yarım saat geçti. 30 dakika telef oldu. 1800 saniye yok oldu. Ve ben konuşmaya başladım. Sınırlı olan ömürden yarım saatim israf oldu.

Zaman başarıyı ilmek ilmek inşa eder. Zamanın her dakikası bir binanın her bir tuğlası gibidir. Şu soruyla bitirelim. Şimdi anladın mı İslam dünyası neden bu halde?

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri