Bir Tavsiyeyle Yandı Ocağı; Beş Yıldır Bakırı Hayata Döndürüyor
Kayseri’de yaşayan 28 yaşındaki Ozan Köksal, bir arkadaşının tavsiyesiyle adım attığı kalaycılık mesleğini 5 yıldır sürdürüyor. Eski Sanayi’deki işyerinde bakır kap kacakları yeniden kullanılır hale getiren Köksal, geleneksel mesleğin inceliklerini ustasından öğrendiğini söyledi.
Evli ve 1 çocuk babası olan Köksal, mesleğe başlama sürecini şu sözlerle anlattı:
“Daha önce farklı bir iş yapıyordum. Arkadaşım dedesinden kalan bu mesleği icra ediyordu. Bana tavsiye etti, aracı oldu ve aynı zamanda beni yetiştirdi. Onun sayesinde kalaycılığı öğrendim ve kendi işyerimi açtım.”
“Sağlık Açısından Bakır Hâlâ Bir Numara”
Bakırın gıda sağlığı açısından önemine dikkat çeken Köksal, modern mutfak ürünlerine rağmen bakırın değerini koruduğunu vurguladı.
“Bakırın yerini doldurabilecek bir malzeme henüz yok. Alüminyum ve krom ürünler daha ucuz olduğu için tercih ediliyor ama sağlık açısından bakır hâlâ bir numara. Gıda saklama ve pişirme konusunda en uygun malzeme diyebilirim” dedi.
“Asıl Yoğunluk Salça Ve Pekmez Zamanı”
Kalaylama fiyatlarının yapılan parçaya göre değiştiğini belirten Köksal, işlerin mevsimsel olarak yoğunlaştığını söyledi.
“Kış aylarında işler oldukça sakin. Asıl yoğunluk 8’inci ve 9’uncu aylarda, salça ve pekmez zamanı yaşanıyor. Kışın ise daha çok lokantaların kullandığı tas ve tabakları kalaylıyoruz. Küçük tavalar 50 TL’den başlıyor, büyük tavalar 150 TL civarında. 200 litrelik salça leğenlerinin fiyatı ise durumuna göre 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor.”
“Çırak Bulmak Neredeyse İmkansız”
Mesleğin geleceğine dair endişelerini de dile getiren Köksal, çırak yetiştirmenin giderek zorlaştığını ifade etti:
“Sanayide çırak bulmak artık çok zor. Bu meslekte özellikle. Çocuklar daha kolay para kazanabilecekleri işlere yöneliyor. Ayrıca yazın tezgah başı çok sıcak oluyor, kullanılan kimyasallar da sağlık açısından risk oluşturuyor. Maske gibi önlemler almaya çalışıyoruz. En sevdiğim an ise yıkama bittikten sonra kalaylama yapmak; bakırı tertemiz görmek.”




Hen�z Yorum yok