O, Hastalandığım Zaman Bana Şifa Verendir

Ramazan Sayfası 9

 
 
Bir Ayet: "O, hastalandığım zaman bana şifa verendir." (Şuara 80)
 
Bir Hadis: "Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz."
 
Oruç tutarken gün içinde yemek yemek gibi bir durum söz konusu olmadığı için iftar ve sahurda ölçüyü kaçırmadan, aşırıya kaçmadan yemek yenmesi durumunda mide ve bağırsaklar koca bir sene yorulmuş olsa bile kendini düzenleme fırsatı buluyor. Mide asidinin düzenlenmesi sayesinde sindirim sistemi çok daha iyi çalışıyor. Ancak söylediğimiz gibi, bunun için iftar ve sahur vakitlerinde aşırıya kaçmadan, ölçülü ve yetecek kadar yemek önem taşıyor.
 
Oruç tutarken uzaklaştığımız fiziksel istekler, beynimizin yapılan işlere yoğunlaşmasını sağlıyor. Gereksiz aktivitelere yoğunlaşan vücut, algılama ve öğrenmeye odaklanarak hafızamızın daha iyi çalışmasını sağlıyor. Az yemek zihin açar ve kişisel gelişime katkıda bulunuyor. Ramazan ayında oruç tutmak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımıza katkı sağlıyor. Oruç, gün içinde insanları anlamayı ve gün içinde hoşgörü içinde hareket etmemizi öğretirken, zihnimizin daha pratik çalışmasına fırsat verir. Sindirimle zaman harcamayan vücudumuz, düşünmemizi, hafızamıza odaklanır.
 
7 gün 24 saat çalışmaya devam eden, tüketttiğimiz onlarca zararlı zararsız yiyecek ve içecek nedeniyle oldukça hırpalanan karaciğerimiz, oruç tutulduğunda kendisine biraz zaman ayırabiliyor ve dinleniyor. Bu dinleme süreci de vücudumuzun çok daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına, karaciğerimizin her zamankinden daha iyi bir duruma gelmesine olanak sağlıyor.
Ramazan ayının 2. yarısında, kalın bağırsak, böbrek ve deri toksinlerinden arınmaya başlıyor. Dr. Mahroof bu dönemde organların maksimum kapasitesine döndüğünü söylüyor. Hafıza ve konsantrasyon yeniden güçlenirken, enerjinin de arttığını vurguluyor. Mahroof sözlerine şöyle devam ediyor: "Oruç şafak vaktinden gün doğumuna kadar olan dönemi kapsar. Böylece enerji veren gıda ve sıvıları alabilme fırsatı olur. Oruç kasları korurken kişinin kilo vermesine de yardım eder. Ancak bedeniniz enerji için protein almaya başlarsa, ileri açlık moduna geçip kaslarınızı kullanmaya başlar. Bu en sık, günlerce ve haftalarca uzatılan oruç dönemlerinde görülür."
 
Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?
 
Yağ Yakımını Hızlandırır
Mide ve Bağırsakları Dinlendirir
Zihin Fonksiyonlarını Güçlendirir
Vücudu Zor Şartlara Karşı Güçlendirir
Cildi Canlandırır ve Parlaklık Verir
İnsülin Direncinde Olumlu Etkileri Vardır
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
 
Ayrıca Oruç Tutmak:
Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur
Alzheimer Hastalığını Önler
Kalp Sağlığını Korur
Tip 2 Diyabet Riskini Düşürür
Hücreleri Onarır
Yaşlanmayı Geciktirir

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler