Oruç İslam'ın Beş Temel Esaslarından Birisidir

Bir ayet:  "Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı." Bakara 183
 
Bir Hadis: "Kim, inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır."(Buhari, İman 28, Müslim, Sıyam 203)
 
İbadetler sırf Allah rızası için yapılır. Allah'tan başkası için yapılan ibadetlerin hiç bir sevabı olmaz. Bazıları desinler diye bazıları gösteriş için bazıları şunun için bunun için ibadet yaparsa Allah katında bu ibadetlerin hiç bir kıymeti olmaz.
 
Oruç İslamın beş temel esaslarından birisidir. Bizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi bize de farz kılınmıştır. Orucumuzu inanarak ve karşılığını sadece Allah'tan beklemek gerekir. Böyle tutulan oruç geçmişte işlenen günahlar için kefaret olmaktadır. Oruç ibadeti İslâm’dan önce de bilinen ve İslâm’dakinden farklı da olsa uygulanan bir ibadet idi. Hz. Peygamber’in mensup bulunduğu Kureyş kabilesinden olanlar da âşûrâ günü oruç tutarlardı. Mekke’den Medine’ye hicret edilince burada yahudilerin de aynı günde oruç tuttukları görüldü. Hz. Peygamber bunun sebebini sordu; “Bugün Allah Teâlâ’nın Mûsâ’yı kurtardığı gündür” dediler. “Bizim Mûsâ ile hak ilişkimiz sizinkinden daha fazla” buyurdu ve o gün kendisi oruç tuttuğu gibi müminlerin de tutmalarını emretti. Bir yıl sonra ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber, âşûrâ orucu için “ Dileyen tutsun, dileyen tutmasın” buyurdu. Böylece sözü edilen oruç farz olmaktan çıktı, mendup bir ibadet hükmünü aldı (Buhârî, “Savm”, 69, “Tefsîr”, 2/24; Müslim, “Sıyâm”, 132-137) .

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler