28 Şubat’ın Kayıp Yılları Hâlâ Giderilmedi, MAZLUM-DER Uyardı
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Kayseri Şubesi, 28 Şubat post-modern darbesinin üzerinden geçen yıllara rağmen mağduriyetlerin tamamen giderilemediğini vurguladı. Dernek, darbe sürecinde yargılanan ve cezaevinde olan mahpuslar ile kamu görevinden çıkarılan kişilere ilişkin hak iadesi eksikliklerine dikkat çekti.
MAZLUMDER Kayseri Şube Başkanı Av. Abdullah Kaya, yaptığı açıklamada, “28 Şubat sürecinde birçok inançlı insan, cemaat ve grup mensubu, dönemin resmi ideolojisinin dayattığı yaşam biçimini kabul etmedikleri veya makbul vatandaş olarak görülmedikleri için yargılanmış ve hapsedilmiştir. Halen cezaevinde bedel ödeyenler vardır ve bu konuda adım atılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Dernek açıklamasında, o dönemde kamu görevinden çıkarılmış veya eğitim süreçleri engellenmiş kişilerin mağduriyetlerinin tam olarak giderilmediği, hak iadesi yapılanların ise kaybettikleri yılları telafi edemediği vurgulandı. TSK mensuplarına yapılan kapsamlı hak iadesi çalışmalarının diğer kamu kurumları için yeterli olmadığına dikkat çekildi.
Kaya, 28 Şubat sürecinin tüm yönleriyle aydınlatılmasını, aktörlerin hesap vermesini ve devlet hafızasının manipülasyondan arındırılmasını talep ettiklerini belirterek şunları ekledi:
-
Hakların tam olarak iade edilmesi ve maddi-manevi zararların tazmin edilmesi,
-
Sivas Katliamı gibi olaylarda adil olmayan yargılamaların yarattığı mağduriyetlerin giderilmesi,
-
Siyasi yargı kararlarının iptal edilmesi,
-
Halen cezaevlerinde bulunan 28 Şubat mahpuslarının derhal serbest bırakılması.
MAZLUMDER, geçmişteki mağduriyetlerin unutulmamasını ve toplumun tüm kesimlerinin bu süreçten ders çıkarmasını istiyor.


Hen�z Yorum yok