AV. MUSTAFA İLHAN

-YENİ- DEPREMLE İLGİLİ NE YAPTINIZ ?

DEPREMLE İLGİLİ NE YAPTINIZ ?

Kamuoyu olarak Kayseri’de başta Valilik, Çevre İl Müdürlüğü ve Belediyelerin deprem konusunda faaliyetlerini görmüyoruz. Bu bizde acaba kaderimize mi terkedildik duygusu oluşturuyor.

6 Şubat depremlerini çok şiddetli bir şekilde hisseden ve ölümle yaşam arasındaki ince çizgiye gidip geldiğini hisseden birisi olarak bu durum bende bir travma oluşturdu. Her gün birkaç kere telefonumda bulunan birden fazla depremle ilgili sitelere giriyor ve inceliyorum. Bazen telefon yanlışlıkla da olsa uzun uzun deprem uyarısı verdiğinde kalbim yerinden oynayacak gibi oluyor. “Yine mi “ korkusu benliğimi sarıyor.

Eşime herkes gibi yüksek katlı evimizi terk edelim sağlam sandığımız bir eve gidelim diyorum. Önce karşı çıkıyor. Evine kıyamıyor. Bu kez ben “ sen burada ölmeye niyetlisin galiba, gözüne gözükecek var” diyorum. Bunun üzerine o da istemeyerek de olsa razı oluyor. Sonra, sonrası işte tam bir problemler yumağı.

Başlıyoruz önce Kayseri’de depreme dayanıklı mahalle seçmeye. Talas diyoruz, Ali Dağının altından Talas’ın ortasından Ecemiş fayı geçiyor. Erkilet diyoruz. Yeşilhisar’dan Sivas’a kadar uzanan o bölgedeki adı ile Erkilet fayı karşımıza çıkıyor. Belsin, Esentepe diyoruz. Bu kez de 6 şubat depremlerinde Kayseri’de en çok artçı yaratan Dokuzpınar Saraycık depremlerinin orada nasıl hissedildiği ve zarar verdiğini hatırlıyoruz. Şehir içi diyoruz zemin yumuşak alüvyonlu en büyük zararı olası depremde burası görecek diyorlar.  Yok. Kayseri’de emin yer yok.

Ne yapalım Erciyes’in tam ortasından Kayseri’ye inen ve yeri belli olmayan Ecemiş fayının bilinmeyen yerlerinden olan Hacılar, Hisarcık tarafında bir bağ alıp tek katlı sağlam bir ev yapalım diye düşündük. Bu kez de tüm servetimizi versek arsa ve ev yapmaya yetmeyeceği gerçeği ile karşılaştık.

Bu endişe benim şahsımda tüm Kayseri’de var. Etrafımızda Yozgat, Malatya, Adana, Niğde, Kahraman Maraş’ta boyuna depremler oluyor. Bu depremlerin Kayseri’deki fay hatlarını etkilemediğini iddia edecek bir yetkili olacağını sanmıyorum. Söylüyorsa ilmi değil yatıştırıcı bir kelamdır.

Bizim yöneticilerimizden beklediklerimize gelince;

Önce bir kere önümüze doğru resmi koyalım. Sonra şehir merkezinde az ve orta hasarlılardan başlayarak res’en etüdler yapalım. Ben şahsen gidip bir dilekçe vermeye komşularımızın baskısı olacağı nedeni ile çekiniyorum. Binaların yaşlarına göre öncelik verelim. Sokak sokak cadde cadde durumumuzu bilelim. Deprem olduktan sonra araziye çıkan elamanlar değil deprem olmadan araziden gelmeyen elamanlara ihtiyacımız var.

Eskişehir bağlarındaki yapılaşma modeline uygun yeni yerleşim alanları tespit edip arsa tahsisi yapıp vatandaşı alüvyonlu merkezden uzaklaştıralım. 5 kattan fazla taşınmaz yapılacaksa mutlaka kazık sistemi ve sismik izalatör zorunluluğu getirelim.

Fay hatlarının yeri tam olarak belirlenebiliyorsa üzerindeki binaları ve sağ ve solundaki belli mesafeye kadar boşaltıp park yapalım. Riskli tüm yapılar hakkında vatandaşı bilgilendirelim.

Kentsel dönüşüm için Kayseri’nin de öncelikli yöreler içine alınması gerekir. Üstelik Çevre şehircilik Bakanının da Kayserili olduğu bir dönemde bir şey yapamazsak vay halimize.

Kayserililer olarak biz kendi yağımızla yoğruluyoruz diyen idareciler yüzünden Konya ile aynı iken onun yarısı kadar kaldık. İstiyoruz artık. Hızlı treni de, Metroyu da ve diğerlerini de. Son seçimlerden ders almış olmanız gerekmiyor mu?

                                                                                   Av. Mustafa İlhan
                                                                                   Kayseri Strateji Derneği Başkanı

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri