AV. MUSTAFA İLHAN

Cemaatle Olmak

            CEMAATLE OLMAK

            Allah’ı Teâlâ insanı yarattığı gibi cin ve şeytanı da yaratmıştır. Cinlerin ve şeytanın varlığı Kuran’ı Kerimde yazıyorsa artık onun varlığı yokluğu tartışılmaz. Şeytan insanları kötü yola götürebilmek için elinden gelen her şeyi yapar. İnsanların şeytana karşı direnci ise ancak iman, amel ve cemaatle mümkündür.

            Cemaatte rahmet vardır. Huzur vardır. Rabbimiz o yüzden bizlere cem olmayı camilerde buluşmayı emretmiştir. Cem olmak sadece camide mi mümkündür. Tabii ki değil. Bu teknoloji çağında sosyal medyada da cem olunur, tarikatta da, dernek, sendika ve vakıflarda da cem olunur.

            Ben bunca yıllık hayat tecrübemde bir şeyin farkında oldum. Cemaatten uzak olanlar şeytana yakın oluyorlar.    İnsanlar toplumlarla bir arada oldukları süre zarfında zaaflarından uzaklaşıyorlar.

            İnsan kendini okuyarak, tecrübe ederek, dinleyerek geliştirir. Biz sık sık “sabit fikirli olma” “aklını kiraya verme” “at gözlüğü takma” gibi ifadelerle insanların kendilerini geliştirmesini tavsiye ederiz.   İnsanlar şeytan tarafından her an aldatılabilecekleri için sık sık kendilerini otokontrol yapmaları gerekir.

            Maalesef bu söylediklerimiz bizim toplumumuzda en az yapılan şeylerdir. Birçok kimse narsis bir yapı da olup sadece kendilerinin doğruyu düşünüp söylediklerini sanıyorlar. Acaba benim gibi düşünmeyenler ne düşünüyor diye merak etmedikleri gibi kendi gibi düşünmeyenleri hakarete varan ifadelerle itham yoluna gidiyorlar.

            Bizler 15 -20 li yaşlarda muhataplarımızla tartışmaya başlayınca bir müddet sonra bizim gibi düşünmedikleri için sinirleniyor ve hakaret ediyorduk. Birbirimizi ortaokul talebeleri gibi tartışmakla itham edip çok ileri gidilerse de birkaç yumruklu kavgada oluyordu.

Ya şimdi sosyal medya var. Tartışmalar burada oluyor. Bu tartışmalar da genellikle adliyede dava olarak bize dönüyor.          Sosyal medyada ortaya tartışılabilecek fikirler ortaya atan bir kısım kimseler peşinen bazı avukatlara vekâlet veriyorlar. Avukatların da bu zevatın paylaşımlarını takip eden onlarca elemanı var. Vay sen misin hakaret eden. Bu günkü davaların avukatlık ücreti 17.900 TL uzlaşmaz iseniz masraf ve icra vekâlet ücreti ile 22.000 TL yi buluyor. Okuyucuları bu konuda uyarayım istedim.

Konudan biraz uzaklaştığımızın farkındayım. Ancak insanın önce kendini iyi yetiştirmesi gerektiğini belirtmek isterim. Her fikre saygılı olmalı ancak kendinin de her an gelişen bir fikri olmalıdır.

İnsanların kendini yetiştirmesi, fikirlerinin olgunlaşması için tek bir cemaatle ilişkili olması yetmez. Bu sefer yukarıda dediğimiz gibi fikirleri tek yönlü olacağı için gelişemez.  Kendini hizmet içi eğitim kurslarına götürmesi gerekir. Nasıl mı? Gençlikten başlayarak eylemlere, konferanslara, panellere, gösterilere katılmalı. Tahriklere kapılmadan gördüklerini yaşadıklarını süzgeçten geçirmeli. İyi gördüğünü dağarcığına almalı, kötü gördüğünü hafızasında not ederek uzak durmalıdır. İnsanların toplu hareket ettiği bir futbol kulübü dahi sizi olgunlaştırır, fikir kulübü olması şart değil. Kabınızdan çıkın ve cemaate katılın.

Sizinle aynı düşünenlerle akşam oturmaları düzenleyebileceğiniz gibi aynı düşüncede olmayanlara ait TV, gazete, dergi, sosyal medyayı da izlemeniz sizi olgunlaştıracaktır.

Evde tek başınıza kalıp, hiçbir etkinliğe katılmayıp katılanları da ahmaklıkla suçlamaya başladı iseniz kaybetmeye başladınız demektir. Sizin fikirleriniz gelişmez. Bir müddet sonra şeytan size neler düşündürür neler. Ancak cemaat ile birlikte iseniz çevreniz sizi kötülüklerden korur.

Benim bu yaşa gelinceye kadar şu kadar hizmetim var da sizi kurtarmaz. Ölene kadar hayat iman ve cihaddır. O çok sevdiğiniz evlatlarınız sizi örnek alır cemaatten uzaklaşır. Sizin biriktirdiklerinizi kötü yollarda yer bitirirler.

Rabbim sizi bu dünyaya fikir üretmeniz, insanlığa, Müslümanlara, ailenize faydalı olmanız için gönderdi. Benim yerime başkaları nerde olsa düşünüyor olmaz. Rabbim senin gönlüne öyle bir fikir düşürür ki dünyaya emsal olur. Filistin’de küçücük çocukların hepimizi ağlatan ve Allah’a olan bağlılıklarını gösteren sözleri gibi. Onlar imtihanı geçerken dünyanın en ücra köşesindeki insanlara mesaj veriyorlar. Kendine güven. Cemaatle birlikte hareket et. Çünkü cemaatte rahmet vardır.

                                                                                              Av. Mustafa İlhan
                                                                                   Kayseri Strateji Derneği Başkanı

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri