AV. MUSTAFA İLHAN

Emekliye Yapılmayan Zamlar

 

 

                        EMEKLİYE YAPILMAYAN ZAMLAR

 

            Ülke ekonomisinin iyi olmadığı dövizin ve enflasyonun her gün artan fiyatlarından belli oluyor.

            Peki ne oldu da yüzde 10 larda giden enflasyon birden bire yüzde yüzün üzerini gördü. Bu güne kadar döviz artışlarının nedeni dışarıdan ekonominin manipüle edilmesi idi diyorduk. Bu kez farklı bir gerekçe söz konusu. Bu son artışların nedeni seçim ekonomisi uygulanmasıdır.

            Millet ittifakı bileşenlerinin iktidarı ele alabilmek için yaptıkları akıl almaz vaatler karşısında yaptırdığı kamuoyu yoklamalarında oyların nerede ise yüzde elli elli  olduğunu gören iktidar seçim ekonomisi uyguladı ve bu günkü sonuç ortaya çıktı. İpin ucu bir kere kaçtı mı artık onu toparlamak için radikal kararlar almak zorunda kalınacağı bakıp duruyor.

            Seçim ekonomisi uygulanan ve Süleyman Demirel’in emeklilik yaşını tekrar aşağı çeken uygulaması sonucunda da ülkede süper enflasyon dönemleri olmuştu. Özal ve Kemal Derviş’in acı reçeteleri sonucu ekonomi tekrar rayına oturtulmuştu.

            Benzer bir süreç şimdi de yaşanıyor. Mehmet Şimşek ile maliye bakanı olmadan önce yapılan görüşmelerde bu acı reçeteler konusunda uzlaşılmış. İlk acı reçete emeklilere çıktı. Acı reçete deyince herşeye zam geleceği, vergilerin artırılacağı, ekonominin canlanması için piyasaya bol para sürüleceği, ihracatın destekleneceği, böylece istihdamın artırılacağı gibi önlemler bekliyorduk. Ancak emekliye de bir miktar verilir sonra acı reçete herkese birden içirilirdi. Bu böyle olmadı. Çünkü ülkede ekonomi o kadar kötü idi ki Sayın Bahçeli’nin adaletsizliği görüp itiraz etmesine rağmen emekli zammına bir ilave yapılmadı.

            Bunun sonuçları iktidar için hiç de iyi olmayacak. Çünkü önümüzde bir mahalli seçim var.  Bu güne kadar Tayyip Erdoğan’ın kredisini kullanarak belediyeleri kazanıp, kendi başarıları sananlar bilsinler ki Tayyip Erdoğan bir beş yıl daha iktidarda kalıp sonra ayrılacak. En azından Cumhurbaşkanı bir daha olamayacak. Onun sayesinde seçim kazanma dönemi bitecek.

            Mahalli seçimlere çok az süre kalmışken milyonlarca emeklinin mağdur edilmesinin kesinlikle bir siyasi sonucu olacaktır. İktidar da bunu göze almıştır.

            Önemli olan bu beş yıl içinde ülkeyi ekonomik olarak da düze çıkararak, savunma sanayi konusundaki yarım işlerin tamamlanması ile ülkeyi kim yönetirse yönetsin Türkiye bölgesel bir güç olacağı için eli rahatlayacaktır. İhracatta Afrika açılımı sayesinde yeni rekorlarla ülke dünyada ilk on ekonomi arasına girdiğinde artık döviz ve enflasyon baskısını da o kadar hissetmeyeceğiz.

            Anlayacağınız mahalli seçimlerden iktidarın bir beklentisi kalmamıştır, yoktur. Muhalefette kazanacağı belediyelerle bir beş yıl daha avunacaktır.  

            Emeklilerimize en azından yılbaşına kadar kemer sıkmak zorunluluğu kaldı. Bu saatten sonra meclis toplanıp karar alamaz. Ekimde toplanınca da önce 100.yıl genel affı , bütçe v.s. görüşür. Bu af sayesinde mahalli seçimler öncesinde biraz toparlansa da mutfak her zaman iktidarları zorlamıştır, zorlayacaktır.

            Bu arada sosyal medyada emekli zamları konusunda hala iktidar yalakalığı yapanlara da bir çift sözüm var.  Ne kadar yalakalık yaparsanız yapın bu milletin sağduyusu karşısında bu tavrınız hiçbir zaman kabul görmeyecektir. İktidar ortağı Bahçeli’nin dahi kamuoyu önünde eleştirisi olan bir konuda hala birilerini suçlamak ancak sizi küçültür. Bir daha sizin sözlerinize itimat edilmez. Elbette yapılan bir haksızlığa karşı haklarını aramak herkesin olduğu gibi emeklinin de hakkıdır. Ateş düştüğü yeri yakar. Emekli yapılan zamlar ve vergiler karşısında ay sonu hesabı tutmayacağı için isyanlardadır. Bırakın hiç değilse içini döksün.

            Emekli olayını siyasi rant elde etme peşinde olanlarsa büyük ihtimalle yılbaşında yapılacak bir telafi ile emeklilerin gönlü alınır siz de havanızı alırsınız. İnsanlar tez unutur. Emekli olacak yaşta olanlar bunu  bu ülkede çok yaşadı . Bu da son yaşayış olmayacak.  

            Benim tahlilim bu yönde sürçü lisan etti isek af ola.

                                                                                   Kayseri Strateji Derneği Başkanı

                                                                                   Av. Mustafa İlhan   

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri