MAHMUT ALİ CENGİZ KÖROSMANOĞLU

2024 YILI HUBUBAT ALIM FİYATLARI

2024 YILI  HUBUBAT ALIM FİYATLARI 

 TMO geçen yıl olduğu gibi Bu  yılda 6 Haziran itibariyle hububat alım fiyatlarını açıkladı.

Bu sene hasat erken başladı,geçen yıla göre 10-15  gün öne geldi,hasat.

Toprak Mahsulleri Ofisi 2024 yılı hububat alım fiyatları şöyle:

Makarnalık buğday için ton başına 10 bin lira. Yani kilosu 10 tl ,buna ilave olarak ton başına 1750 destekle birlikte tonu 11.750 tl yani kilosu 11,75 tl olacak.

-Ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 lira.Yani kilosu 9.25 tl ,buna ilave olarak ton başına 1750 destekle birlikte tonu 11.000 tl yani kilosu 11 tl olacak.

-Arpa için ton başına 7 bin 250 lira. Yani kilosu 7,25 tl, buna ilave olarak ton başına 750 destekle birlikte tonu 8000 tl yani kilosu 8 tl olacak.

Geçen yıl  sert buğday dediğimiz makarnalık buğday kilosu 9 lira birim fiyat ilave olarak 1 lira prim desteği 10 lira idi. Ekmeklik buğday kilosu 8,25 TL birim fiyat 1 TL de prim ile toplam 9, 25 TL  fiyat verilmişti. Arpa alım fiyatı kilosu 7 lira idi. Buna 50 kuruş prim ile beraber toplam kilosu 7,5 liradan TMO alım yapmıştı.

Burada desteklemerin kadar kadar ifadesi ile bitmesi dikkat çekiçi. Bakanlığımız tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticilerimize buğday için 1.750 TL/Ton’a, arpa için 750 TL/Ton’a kadar fark ödemesi desteği verilecektir.Ton başına 1750  tl ye kadar destek demek önü açık bir destek demek.Yani burada kaliteli olan ürünlere daha fazla desteğin olacağı tahmin ediliyor.

Fiyatlar düşük mü kaldı yüksek mi oldu tartışmasına girmeden önce stoklarımız ve dünya fiyatlarınıa dikkat çekmek istiyorum.Devlet geçen yıl olduğu gibi bu yılda dünya piyasalarının üzerinde çiftçiden buğday alacak. Geçen yıl ki fiyatlarla devlet yurt dışından tonu 225 dolara buğday alabiliyorken, Türk çiftçisinden de tonu 450 dolara buğday mal etmişt. Bu yılda dünya da 200-220 dolara fiyatı varken ,bugün devlet çiftçiden 350 dolara ekmeklik buğday alacak.Neden dışarıdan daha ucuza almak varken üreticiden yüksek fiyata alıyor? Bu tamamen strateji gereğidir. Eğer devlet dışarıdan buğday daha ucuza alıyorum diye, çiftçinin buğdayına düşük fiyat verirse, buğday cazip olmadığı için çiftçi tarafından ekilmeyecektir.Bu sene fiyatlar yıllık enflasyon dikkate alındığında biraz beklentilerin altında kaldı.Marnalıkta  14 t,ekmeklikte 12 tl üreticiyi daha çok memnun edebilirdi.

TMO ‘nun açıklaması şu şekilde;

TMO buğday ve arpa alım fiyatları ile dış ticaret tedbirlerine yönelik alınan bazı kararlar Bakanlığımızca 06/06/2024’te açıklanmış olup TMO alımlarına ilişkin detaylı bilgiler ve diğer ürün gruplarının fiyatları aşağıda belirtilmiştir.

TMO, Türkiye genelindeki iş yerleri ve protokol imzaladığı lisanslı depolar olmak üzere 600’ün üzerindeki alım noktasında faaliyet gösterecektir.

TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir.

TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine anlaşmalı lisanslı depolar da dahil olmak üzere tüm alım noktalarında devam edecektir.

TMO Randevu Sistemi yenilenmiş olup üreticilerimiz randevularını https://randevu.tmo.gov.tr/ adresinden alabileceği gibi e-Devlet üzerinden (Randevu Sistemi-Toprak Mahsulleri Ofisi) de alabilecektir.

TMO iş yerlerinde resmi tatil ve pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır.

Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına müteakip 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.

Üreticilerimizin lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır.

Hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2024 yılında;

Bakanlığımızca üreticilerimize ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edilecektir.ÇKS’de kayıtlı üretim miktarının tamamı satın alınabilecektir.TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır.Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır.Damperli araçlardan boşaltma ücreti alınmayacaktır.TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapılabilecektir.

Üreticilerin Dikkat Edeceği Hususlar;

TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

ÇKS bilgilerini güncellemeleri,

Randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,

Anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,

Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları,

Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi,gerekmektedir.

Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili bilgiyi TMO internet sitesinden (www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.

Burada fiyatlardan ziyade desteklerin zamanında ödenmesi de çok önemli. Geçen yılın destekleri çok geç ödendi.İnşallah bu sene gecikmez, çiftçinin zamanında işini halledebilmesi ve zarar etmemesi  için önlemler alınmalı desteler zamanında verilmelidir.En azından destekleme primi ürün bedelinin ödendiği gün ödenmelidir.

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri