Mustafa Küçüktepe

Oruç Nasıl Tutulur ?

ORUÇ NASIL TUTULUR ?

                                                                                                  www.mustafakucuktepe.com

Böyle bir soru sorulabilir mi? Bu nasıl bir sorudur böyle. Oruç tutma şekli bellidir. İmsak vaktinden iftar vaktine kadar yemeden içmeden ve cinsi münasebetten uzak kalmakla tutulur.  Evet, oruç aynen böyle tutulur. Şekil bakımından oruç böyle tutulmaktadır.

Peki o halde peygamberimiz:  “Nice oruç tutanlar vardır ki orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21) neden böyle buyurmaktadır? Çünkü oruç sadece aç susuz kalıp belli zevklerden uzaklaşma değildir.

Öncelikle oruç bir inanç meselesidir. İnanan kişi oruç tutabilir. İnanmayan kişi aç kalsa, susuz kalsa, cinsi münasebetten uzak kalsa onun ki oruç olmaz. Olsa olsa perhiz olur, bazı hazlardan uzak kalmak olur.

Oruç tutmak iradi bir meseledir. İnsanın kendisine ve bazı duygularına, ihtiyaçlarına ara verme isteğidir. Düşünün bu irade olmasa akşam ezan okunmadan kişi yemeğe başlar. Onu tutan kimse yok. Ama bu öyle bir iradedir ki ne kadar da aç kalsa, ne kadarda susasa ezan okunmadan yani vakit girmeden orucunu açabilir mi? Hayır asla.

Oruç tutmak arınmak meselesidir. Hem vücudun hem ruhun tüm kir ve paslardan temizlenmesidir. Bir yıl boyunca sürekli çalışan sindirim organları biraz olsun dinlenir. Ara verilen bu vakitte hücreler yenilenir. Vücuttaki toksinler atılır. Sadece vücut değil ruh da arınır temizlenir. Tüm manevi kirlerden uzaklaşır. Bir yıl boyunca yalanla, gıybetle, aldatmakla vs günahlarla kirlenen ruh, oruçla temizlenir.  Oruçla insanın bakışı güzelleşir. Düşünceleri temizlenir. Ruhu güzelliklerle donanır.

Oruç tutmak rahmet yağmurlarında ıslanmaktır. Ramazan ayında açılan rahmet kapılarından girip merhamet yağmurlarıyla temizlenmektir. Günahsız ufuklara yelken açmaktır.

Oruç tutmak günahlardan uzaklaşmaktır. Çünkü oruç günahlara karşı bir kalkandır. Günahsız bir hayatı öncelemektir. Kusurlardan arınmaya çalışmaktır. Bir nevi melekleşmektir.

Oruç tutmak başkalarını düşünmektir, fakirleri yoksulları hatırlamaktır. İhtiyaç sahiplerine kol kanat germenin gereğini yapmaktır.

Oruç tutmak dili her türlü kötü, iğrenç, sevimsiz kelimelerden, cümlelerden uzaklaştırmaktır. Oruç ya hayır konuşmak ya da susmaktır.

Oruç tutmak ayakları da kötü yollara gitmekten korumaktır. Dillerin susup ellerin ve ayakların şahitlik yapacağı günden korkmaktır. Elleri ve ayakları her türlü kötülükten, kötü yollardan uzak tutmaktır.

Oruç tutmak, unutulan emirleri hatırlayıp yerine getirmektir. Yasaklardan kaçınmaktır. Orucun yalnızca ramazanda değil her zaman tutulabilen bir ibadet olduğunu bilmektir.

Oruç tutmak samimiyettir. Bazı ibadetlerin içine gösteriş riya, ‘bakın ben yapıyorum’ düşünceleri girebilir ama oruçta bunlara yer yoktur. Samimi olmayanlar oruç tutamaz. Tutsa da ihlaslı olmaz ve gerektiği gibi orucun rahmetinden, hikmetinden, feyzinden istifade edemez. Oruç tutmak gizli bir ibadettir. Diğer ibadetlerde az ya da çok insanlar görür, bilir, fark eder ama oruç bundan müstesnadır. Kişinin oruçlu olup olmadığı sadece kişiyle Yüce Yaratıcı arasındadır.

Oruç tutmak merhamettir. İnsanlara olduğu gibi hayvanlara karşı da merhametli olmaktır.

Oruç tutmak, tefekkür etmektir, düşünmektir. Yaratan ile yaratılanı, varlıkla yokluğu, zenginlikle fakirliği, ilimle cehaleti, gökyüzünü yeryüzünü, ayı, güneşi, gezegenleri tefekkür etmektir.

Oruç tutmak sabretmektir. Zorluklara, güçlüklere, insanlıktan uzak tavırlara, anlayışsızlıklara, kişiliksizliklere tahammül göstermektir.

Oruç tutmak gönül dünyamızı, ruh dünyamızı temizlemek, temiz tutmaktır. Maddi kirlerden temizlenildiği gibi görünmeyen, manevi kirlerden, tortulardan temizlenmektir.

Oruç arınmak için bir fırsattır. Kendimize gelmek için, geçici zevklerin, genel geçer zenginliğin yok olacağını bildiren, maddi alemlerin elimizden çabucak kayıp gideceğini bildiren, şekilselliklerin, bedensel güzelliklerin değişebileceğini belirten bir uyarıcıdır. Dünya hayatının gelip geçici, asıl hayatın için tüm güzelliklerin kazanılabileceğini hatırlatan bir yol işaretidir.

Fırsatları değerlendirmek, yol işaretlerine uymak akıllı insanların yapabileceği işlerdir. Vakit varken orucumuzu hakkıyla tutalım. Hem bedensel hem ruh dünyamıza oruç tutturalım. Yalnızca aç kalan, sadece uykusuz kalan kimselerden olmayalım.

 

 

 

 

 

 

4 Yorum

MEHMET SALİH KA

MEHMET SALİH KA

28 Mart 2023
vallaha güzel yazmışsın.

Fatıma Erdemli

Fatıma Erdemli

29 Mart 2023
Allah, gerçek anlamıyla oruç tutanlardan eylesin

M. Başçı

M. Başçı

29 Mart 2023
Yüreğine ve kalemine sağlık Mustafa hocam.

Muzaffer

Muzaffer

29 Mart 2023
Yüreğine ve kalemine sağlık Mustafa hocam.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri