Mustafa Küçüktepe

Elveda Diyemiyorum Ramazanım

ELVEDA DİYEMİYORUM RAMAZANIM

                                                                           www.mustafakucuktepe.com

On bir ay boyunca yolunu gözlediğimiz Ramazana ayı geldi ve gidiyor. Göz açıp kapayıncaya kadar geçti otuz gün. Aslında gitmesini hiç istemiyoruz. Hep Ramazan olsun istiyoruz. Ama zamanı durdurma imkânımız yok. Güneşin sabah doğup akşam battığı gibi, insanın doğup büyüyüp yaşlanıp öldüğü gibi Ramazan da geldi, güzellikleri yaşattı ve şimdi gidiyor.

Ramazan geldiğinde açıldı rahmet kapıları, üzerimize rahmet yağmurları sağnak sağnak boşaldı. Geldiğinde bolluk, bereket kapıları açıldı sofralarımız gönüllerimiz bu bolluk ve bereketten nasiplendi. Ramazan geldiğinde içimizi bir sevinç kapladı. Geldiğinde ruhumuz aydınlandı. Geldiğinde yüreğimiz kıpır kıpır oldu. Geldiğinde merhamet pınarları çağıldadı. İyilik nehirleri coştu içimizde. Yardımseverlik duygularımız kabardı, yoksul kimsesiz yetim öksüz insanları hatırladık, zekâtlarımızı ve sadakalarımızı onlarla paylaştık. Onları iftar sofralarımıza ortak ettik. Sosyal dayanışmanın en güzel örneklerini sergiledik. Birlik olduk beraber olduk. Kardeş olduk.

Ramazan geldiğinde bağlandı şeytanlar. Geldiğinde günah işlemeyelim diye oruçlar kalkanımız oldu. Elimizin gözlerimizin kalbimizin sorumluluklarını hatırladık. Harama el uzatmaktan, haram konuşmaktan, haramlara gitmekten uzaklaştık. Gıybetten, yalandan, iftiradan koruduk dilimizi. Bütün organlarımız uzaklaştı kötülüklerden. Ramazanda arındık, temizlendik. Hem maddi hem manevi kirlerden arındık, temizlendik. Temizlendik rahmet yağmurlarıyla.

Ramazan geldiğinde iyi birer insan olmanın mutluluğunu yaşadık. İhtiyaç gidermenin sevincini hissettik. İnsan olduğumuzu, insanlığımızın gereklerini hatırlayıp yerine getirmeye çalıştık.

Bu kadar güzelliği yaşatan Ramazanın gitmesini istemiyoruz. Elveda demeye dilimiz varmıyor. Güle güle demeye dilimiz varmıyor. Uğurlamak istemiyoruz. Ama onu durdurmaya da gücümüz yetmiyor.

Öyleyse her günü Ramazanmış gibi her ayı Ramazanmış gibi yaşamaya ihtiyacımız var. O zaman Ramazanın gitmesi bizi bu derece derinden etkilemez.  “Her kişiyi Hızır bil her günü kadir bil” diye bir söz var.  Buna ‘her ayı Ramazan bil’ diye bir cümleyi de biz ekleyelim. O zaman hayatımız Ramazan ayında nasıl değişiyor, güzelleşiyorsa her ayı Ramazan bildiğimizde de, Ramazan gibi yaşadığımızda da aynı duygu, aynı heyecan ve aynı güzellikleri yaşamaya devam edebiliriz.

Her gününüz, her ayınız Ramazan gibi olsun.

4 Yorum

Erdal Yımaz Gün

Erdal Yımaz Gün

20 Nisan 2023
Arefeniz ve bayramınız mübarek olsun

Erdal Yımaz Gün

Erdal Yımaz Gün

20 Nisan 2023
Biz ramazandan razıydık, inş. o da bizden razı olmuştur.

Fadime Öz Kaya

Fadime Öz Kaya

20 Nisan 2023
Gelişiyle sevinir gidişiyle hüzünleniriz, ne güzel bir aydır Ramazan, güle güle git ama çabuk gel

Fatma Nur Dağ

Fatma Nur Dağ

22 Nisan 2023
Ramazanın gelişi rahmet bereket, ayrılışı hüzündür, nasıl elveda diyebiliriz ki?

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri