ÖĞR. GÖR. OSMAN UTKAN

-YENİ- BİR SÖZ HAYAT DEĞİŞTİRİR

Orhan Pamuk, “Yeni Hayat” kitabına “Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.” sözüyle başlamıştır. Bu cümleyi okuyunca ben de bu sözü bir tık ileriye götürüp “Bazen bir cümle insanın hayatını değiştirir.” diye revize ettim.

Sevgili annem 2013 yılında rahmetli olduğunda cenaze defin işlemlerinden sonra taziye evine geçmiştik. Bizim oralarda taziye ziyaretleri kalabalık ve uzun olur. Acımıza ortak olmak için uzaktan ve yakından eş dost bizleri ziyarete geliyordu.

Bir seferinde eski oturduğumuz mahalleden komşularımız da taziyelerini iletmek için bizi ziyarete gelmişlerdi. Baş sağlığı dua ve Kuran faslından sonra eski komşumuz, Bakkal Cemal Abi, ziyarete gelen onlarca kişinin arasında ayağa kalkıp beni göstererek “Bu genç adam, 20 yıl önce bana bir söz söyledi ve benim hayatım değişti.” dedi. Sonrasında da “Allah ondan razı olsun.” diyerek cümlesini bitirdi.

Ben bu cümleler üzerine çok sevindim. Ama Cemal Abi’ye ne söylediğimi hatırlamıyordum. Merakla “Abi ne dediysem bana da söyle! Belki ben de hayatımı değiştiririm.” deyip gülümsedim. O anlatmaya başlayınca aramızda geçen kısa konuşmayı hatırlamaya başladım.

Nizip İmam Hatip Lisesi, orta ikinci sınıfta okurken, evin öteberisini almak için Cemal Abi’nin bakkalına gitmiştim. Alacaklarımı alırken hal hatırını, nasıl olduğunu ve neler yaptığını sormuştum. O da genel anlamda iyilik, sağlık ifadelerinden sonra şöyle demişti: “Cenazemiz var, bugün onun için Kuran okutacağız.”  Bu sözler üzerine ben de “Abi bu Kuran ölüler için değil; diriler içindir. Kuran’ı okuyacaksan kendine oku. Başkasının okumasını bekleme!” dediğimi hatırlıyorum.  

Bu cümleler her ne kadar bana ait olsa da aslında milli Şair Mehmet Akif Ersoy’a aittir. Biz İmam Hatipte sıklıkla duyduğumuz ve okuduğumuz  “İnmemiştir hele Kuran bunu hakkıyla bilin; ne teze mezara okunmak, ne fal bakmak için.” beytinden yola çıkıp bu cümleleri kurmuştum. Aslına bakılırsa keramet, bende değil Milli Şair’deydi.  Yüz küsur yıl önceden söylediği hakikatli sözler, gelip nasibi olan Cemal Abi’yi bulmuştu.

Ben dükkândan ayrıldıktan sonra Cemal Abi Kuran’ın ölüler için değil; diriler için olduğunu, Kuran okunması için ölümü beklememek gerektiğini; onu yaşarken okumak gerektiğini düşünmüş. Kendisinin demesine göre “ Bu çocuk çok doğru söylüyor” demiş. Bunun üzerine Kuran öğrenmeye karar vermiş. Elifbadan başlayarak Kuran’ı öğrenmiş. Sonra onu bitirip hatmetmiş. Bununla da yetinmeyip Kuran Kerim’in mealini de okumaya başlamış. Bu arada namaza başlamış ve camiye, cemaate de karışmış. Yani kısacası hayat formunu baştan aşağı değiştirmiş.

Bütün bunları da bir teşekkür babında, taziye sırasında onca insanın arasında yüzeme karşı söylemişti. Ben naçizane buradan bir ders çıkardım. İnsanlara söylediğimiz ya da konuştuğumuz bir söz, biz farkında olmasak da onların yaşamlarında köklü değişimlere neden olabilmektedir. Bu nedenle konuştuklarımızı hak ve hakikat üzerine söylemekte fayda vardır. Hakikatli sözler insanları güzele iyiye sevk edebilirken; yalan ve yanlış, boş ve beleş sözler de insanları felakete sürükleyebilir.

Bu vesile ile merhum Mehmet Akif’in dizelerini hatırlayalım ve onu rahmetle bir kere daha analım.

Kuran’a Hitap

İbret alınmaz her gün okuruz ezbere de;
Bir ibret aranmaz mı ayetlerde?

Ya okur geçeriz bir ölünün toprağına
Ya açar bakarız nazm-ı celilin yaprağına

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne teze mezara okunmak, ne fal bakmak için

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne duvarlara asılmak, ne el sürülmemek için

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne tezhip, ne sülüs, ne hat yazmak için

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne tapınak, ne nutuk, ne vaaz dini için

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne meslek kaygıları ne kariyer hesapları için

İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne erkeği yüceltmek, ne kadını aşağılamak için
Ne Araba paye vermek, ne Acemi hor görmek için

 

1 Yorum

Abdurrahman Ate

Abdurrahman Ate

28 Nisan 2024
Kalemine yüreğine sağlık Üstadım.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri